Rendőrségi

2011.02.09. 13:12

Kétszer kapott lángra a lakás: gyújtogatásra utalnak a nyomok

Egy héten belül másodszor gyulladt ki egy lakás Szombathelyen - mindkét esetben szándékos gyújtogatásra utalnak nyomok. A vasárnapi eset után a lakók szerda hajnalban megint arra riadtak, hogy tűz van a földszinten, az épületet ismét sűrű füst öntötte el. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Garai Antal 'Atom'

Szombathely belvárosában egy Széll Kálmán utcai lakásban keletkezett a tűz szerdán hajnali háromnegyed háromkor, a tűzben nem sérült meg senki - mondta Mogyorósi Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A lakásban bútorok égtek meg, az elsődleges adatok szándékos gyújtogatásra utalnak - fűzte hozzá. Mogyorósi Balázs elmondta: ugyanebben a szombathelyi lakásban már vasárnap is oltottak a tűzoltók. Akkor két ágyat és függönyöket gyújtott fel valaki, a tűzvizsgálat ebben az esetben már megállapította a szándékosságot, ezért a rendőrség is nyomozást folytat. Személyi sérülés akkor sem történt.

A Széll Kálmán utcai épület udvarán két megégett heverő és egy asztal jelzi, hol történt az eset -  a földszinti lakás ablaka be van törve, a fal kormos. A ház lakóit alaposan megrémítette, hogy három napon belül kétszer is sűrű füst öntött el mindent.

- Vasárnap hajnalban arra értünk haza, hogy tűz van és ömlik a füst a lépcsőházban – mondta el egyikük, akitől megtudtuk azt is, hogy a lakást bérbe adták, az albérlők körülbelül két hete költöztek ki.

A szándékos gyújtogatást már a tűzvizsgálat is kiderítette, de erre utalhat még az, hogy a tűz keletkezése után a lakók hangokat hallottak kiszűrődni a lakásból.

- Ma hajnalban már valami kisebb robbanás is volt, arra figyeltünk fel, s persze egyből menekültünk is ki az épületből, ekkor már sűrű füst gomolygott a lépcsőházban. Másfél óra múlva mehettünk csak vissza a lakásba – mesélte el kérésünkre a lakó a szerda kora reggel történteket.

A második tűzeset részleteiről egyelőre a hatóságok nem adtak felvilágosítást, így a robbanással kapcsolatban csak találgatni lehet, hogy esetleg elektronikus készülékek adták ki a zajt.

- Több durranást is hallottunk, majd egy szomszéd kiabálását hallottuk, hogy tűz van. Egyből lefutottunk mi is, de már alig tudtunk kimenni az épületből a füst miatt. A szomszédjaim inkább már fent maradtak a lakásaikban, mert akkora volt a füst a lépcsőházban. – mesélte el egy másik lakó, aki szerint az albérlők már két hete kiköltöztek a kigyulladt lakásból.

- Szabadnapot kellett kivennem, hogy takarítsak, már a negyedik adag ruhát mosom ki éppen, a lakásban mindenre leült a korom, felmosunk, takarítunk, s minden füstszagú – tette hozzá. A szobákban még délután is látszottak a füst nyomai, vékony fekete réteg borította a fürdőszobát, a kádat, az előteret.

Arról is szó esett, hogy akár bosszú is lehet a gyújtogatás hátterében, de mindez csak találgatás, a rendőrség már nyomoz az ügyben. Úgy tudjuk, hogy a felgyújtott lakás közvetlen szomszédjából az ablakon át menekültek az utcára az ott lakók. Némi érdeklődés után az is kiderült, hogy az albérlőket nem igazán ismerték a ház lakói.

Benéztünk a kigyulladt lakásba is: a falak és a plafon egy részét feketére festette a füst, a padlón újságok hevertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!