Rendőrségi

2011.04.26. 23:42

Gyöngyöspata: csoportos összecsapás a településen, súlyos sérültek

Verekedés tört ki a Heves megyei Gyöngyöspatán a rendőrség tájékoztatása szerint, többen megsérültek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az MTI úgy tudja, hogy a Véderő és a helyi romák között volt konfliktus.

Soltész Bálint, a Heves megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint két csoport verekedett össze, és több sérült is van. A helyszínre riasztották a mentőket.

A szóvivő közölte, az elsődleges információk szerint négyen-öten sérültek meg.

Megerősítette azt is, ezekben a percekben több embert is előállítanak.

A Százezren Gyöngyöspatáért Facebook-oldalon olvasható bejegyzések szerint két ember súlyosan megsérült.

 

Négyen sérültek meg a verekedésben

Négyen sérültek meg a Heves megyei Gyöngyöspatán kedd este kitört verekedésben.

Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az elsődleges megállapítások szerint az egyik sérült állapota súlyos, a többieké könnyebb.

A sérülteket a hatvani kórház traumatológiai osztályára szállították.

Gyöngyöspatán este - eddig tisztázatlan körülmények között - verekedés tört ki a Véderő elnevezésű szervezet és a helyi romák egy-egy csoportja között.

A rendőrség az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a településen több embert is előállítottak.

 

OLDALTÖRÉS: Horváth Aladár szerint kődobálás előzte meg a verekedést

 

 

 

Horváth Aladár szerint kődobálás előzte meg a verekedést

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos elnöke szerint kődobálás előzte meg a kedd esti, gyöngyöspatai verekedést, melyben többen megsérültek. A megyei kormányhivatal vezetője úgy értesült, hogy a Betyársereg elnevezésű szervezet tagjai verekedtek össze a helyi romákkal.

Horváth Aladár a helyszínről az MTI-t arról tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután a Bem utcán terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Elmondta, ezt megelőzően messziről ismeretlenek mutogattak és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.

Úgy vélekedett: a rendőrségnek és a jognak az eddigiektől eltérően kellene értékelnie a helyzetet, hiszen folyamatos faji jellegű, a cigányság ellen irányuló provokáció zajlik a településen.

A verekedés annak ellenére robbant ki, hogy a szomszéd utcában nagy erőkkel volt jelen a rendőrség - mondta a jogvédő.

A helyszínre érkezett Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője is, aki méltatlannak és tarthatatlannak nevezte a kialakult helyzetet.

A kormányhivatal vezetője az MTI-nek azt mondta: ahol a gyűlölet elszabadul, ott nem meglepő, ha erőszakba torkollnak az események.

Közölte, ő úgy értesült, hogy a Betyársereg elnevezésű szervezet tagjai jártak a településen, és ők verekedtek össze a helyi romákkal. Más hírek szerint a Véderő tagjai jöttek vissza a településre.

Az Indexnek Radó János, a Roma Polgárjogi Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársa  azt mondta, kedden több egyenruhás Véderő-tag szivárgott vissza. Ők, valamint a velük szimpatizáló gyöngyöspataiak egész nap provokálták azokat a romákat, akik nem a cigánysoron, hanem a falu központjában élnek. Napközben állítólag egy pisztolyt is mutogatva fenyegették őket - írta az Index.

A Roma Sajtóközpont (RSK) a történtekről azt írta, hogy kedd este a rendőrségi figyelem lankadását kihasználva verekedést provokáltak Gyöngyöspatán militáns csoportok tagjai.

Úgy tudják, hogy délután a Véderő és a Betyársereg tagjai nagyobb számban jelentek meg Gyöngyöspatán.

Az RSK szerint az esti órákban egy 30-35 fős, katonai gyakorlóruhát viselő ittas csoport jelent meg a cigánytelepen, majd kövekkel dobálták a házakat, és megsebesítettek egy 14 éves gyermeket; ezt követően kezdődött a verekedés.

A történtek előzménye, hogy korábban több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a roma telep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre.

A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.

A Véderő táborában megjelentek közül nyolc személyt, köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást, még 22-én őrizetbe vett a rendőrség, garázdaság szabálysértésének gyanújával. Ugyanakkor az Egri Városi Bíróság hétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!