Rendőrségi

2012.01.19. 09:26

Vádat emeltek tizenöt ember ellen a vörösiszap-katasztrófa miatt

Vádat emeltek a vöröiszap-katasztrófa ügyében tizenöt ember ellen több vétség és bűntett elkövetése miatt.

MTI

Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője közölte: a Mal Zrt. ajkai telephelyén, a X. számú vörösiszap-tároló kazettájánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt meghaladó vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt tizenöt terhelttel szemben emeltek vádat a Veszprémi Törvényszéken.
   
Az ügyész a vádiratban valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, felső határa halmazati büntetés esetén a felével emelkedik.
   
A vádirat szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egyes munkavállalói üzemeltetési, ellenőrzési, intézkedési mulasztásaik folytán felelősek a közveszély 2010. október 4. napján történt előidézéséért és annak következményeiért.
   
A közlemény szerint a katasztrófa nyolc ember halálát, 226 ember sérülését idézte elő, és különösen nagy vagyoni hátrányt meghaladó vagyoni hátrányt okozott, a környezetet és a természetet jelentős mértékben károsította.
   
A vádiratban megállapított tények bizonyítására tanúvallomások, geotechnikai, műszaki statikai, műszaki technológiai, egyesített hidrológiai-hidraulikai, robbantási, környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási, orvos szakértői, számítástechnikai, hírközlési szakvélemények, áramlástani szakértői tanulmány, tárgyi bizonyítási eszközök, okiratok, részben terhelti vallomások és számítógépes animáció szolgálnak bizonyítási eszközül.
   
A szóvivő közlése szerint a nyomozati iratok terjedelme 52.824 oldal, a mellékleteké 13.794 oldal, a bűnjel iratoké 49.786 oldal, ezeken belül a szakértői vélemények és kiegészítéseik terjedelme összesen 1165 oldal.
   
A vádirat terjedelme 91 oldal, a nyomozás során felmerült bűnügyi költség 40.358.024 forint.
   
A tárgyalásra megidézni indítványozott sértettek száma 232, a tanúké 125, a tárgyalásról értesíteni indítványozott károsultak száma 503.
   
A nyomozási bíró három terhelt teljes vagyonának zár alá vételét rendelte el, így zár alatt van 18 ingatlan, 25 bankszámla - áll az ügyészség közleményében.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.
   
Az MTI információi szerint azért szerepel az ügyészség közleményében, hogy nyolc ember halálát okozta a katasztrófa, mert ketten hetekkel később, a kórházban vesztették életüket. Az ő haláluk esetében nem volt kimutatható ok-okozati összefüggés a katasztrófával, mert krónikus betegségben is szenvedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!