Rendőrségi

2012.10.08. 14:25

Uzsoraügyek: Vasban van is, meg nincs is

Szombathely - A vasi uzsora-bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások részleteiről szerettünk volna beszámolni. Kiderült: nincsenek is ügyek.

Nagy Ildikó

A Magyar Nemzet szeptember 29-ei számában írt arról, hogy nőtt az uzsoraügyekben tett feljelentések száma. Az Országos Rendőr-főkapitányság által kiadott adatokat is közölték, ezek szerint Vas megyében 2012 első hét hónapjában 19 uzsora-bűncselekmény ügyet vizsgált a rendőrség. (Zalában 2, Veszprémben 3, Győr-Moson-Sopronban 6 bejelentés érkezett).

Szerettünk volna részleteket megtudni a vasi uzsora-bűncselekményekről, a megyei rendőr-főkapitányságra az alábbi kérdéseket küldtük el: a 19, uzsora-bűncselekmény miatt Vas megyében elrendelt nyomozásból hány esetben történt eddig vádemelés. Hány esetben folyik még nyomozás, hány esetben szüntették meg a nyomozást és miért? A 19 ügy hány sértettet és hány terheltet érint? A terheltek az uzsorabűncselekménnyel összefüggésben követtek-e el más bűncselekményeket, ha igen, azok milyen jellegűek voltak? Milyen a sértettek lakóhelyi, korcsoportonkénti megoszlása? Általában milyen összegű kölcsönöket adtak uzsorakamatra? Hogyan jutottak ezek az esetek a rendőrség tudomására? A 19 eset között volt-e minősített eset (bűnszövetségben vagy üzletszerűen elkövetett uzsorabűncselekmény)?

Az alábbi választ kaptuk: "Vas megyében 2009. március 1-jét követően 14 esetben tettek feljelentést, melyből nyomozás elrendelésére uzsora-bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt két esetben került sor. Az ügyek közül a Kőszegi Rendőrkapitányság által elrendelt és már befejezett nyomozásban a cselekményt a Kőszegi Városi Ügyészség a vádiratban átminősítette. A Szombathelyi Rendőrkapitányság által indított nyomozásban a cselekmény már a nyomozás során átminősítésre került. A megváltozott jogi minősítésre, hatásköri és illetékességi szabályokra figyelemmel a nyomozást jelenleg a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya folytatja. 11 feljelentés nem alapozta meg a nyomozás elrendelését, ezért azok elutasításra kerültek. Egy ügyben az eljárást más megye nyomozó szerve folytatja."

Dr. Kazmar Enikő, a VMRFK szóvivője megerősítette, hogy a vasi adatok a helyesek, vagyis: a megyében 2009 márciusa óta két esetben rendeltek el nyomozást uzsoraügyben, de azokról is kiderült, hogy nem uzsoraügyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!