Rendőrségi

2013.11.18. 11:02

Rendőrségi hírek Vas megyéből

Vas megyei hétvégi baleseti összesítő.

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

Vas megye közútjain 2013. november 15. és november 17. között összesen tizenöt közúti közlekedési baleset történt. A személyi sérüléses balesetek közül az ütközés egy esetben könnyű sérüléssel végződött. Ezen kívül további tizennégy, személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó baleset történt, melyek közül három vadbaleset volt.

Ősszel a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetnek, melynek kapcsán a legtöbb problémát a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat és a romló látási viszonyok okozzák.

Túlnyomó részt jellemzően a reggeli órákban, a munkába indulás időszakában nehezíti meg a járművezetők helyzetét a köd, az esetleges csapadék és ráadásul, ez idő tájt kapcsolják le a közvilágítást is, amely tovább korlátozza a látási viszonyokat.

Éppen ezért, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhetőek a közlekedési balesetek, illetőleg a nagyobb követési távolság betartásával elkerülhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások" és a velük együtt járó kellemetlenségek!

Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell szürkületben és sötétedés után az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra, valamint fokozott figyelemmel kell lenni a kijelölt gyalogátkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő személyekre.

A kerékpárosok esetében kiemelendő a kerékpár jól működő világítása, a fényvisszaverő eszközök használata és a megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők, láthatósági mellény) megléte. Mindezek birtokában a biciklisek és a gyalogosok már a korlátozott látási viszonyok közt is jól láthatóvá válnak.

Ezen alapvető szabályok és tanácsok betartásával még a kritikusabb őszi időszakban is minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!