Rendőrségi

2017.03.29. 13:09

Öt kontinensre kiterjedő pénzmosás

Huszonkettő gyanúsított, huszonhárom ország harminckét érintett gazdasági társasága, több mint félmilliárd forint vagyoni kár. A rendőrség vádemelést javasol az ügyben.

A nyomozás adatai szerint Európában, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban működő gazdasági társaságok informatikai rendszerét törték fel a bűncselekmény elkövetése során 2014. július és 2015. július között, így az érintett cégek üzleti levelezéseit nyomon tudták követni az elkövetők - írja a police.hu.

A megszerzett információk birtokában valós üzleti partnereket felhasználva, vagy magukat valós üzleti partnereknek kiadva különböző szolgáltatások, illetve termékek értékesítésének és/vagy vásárlásának színlelésével tévesztették meg az adott szervezetet.

A külföldi cégek a fiktív vásárlások ellenértékét kameruni és nigériai állampolgárok ellenőrzése alatt álló magyarországi bankszámlákra utalták. A tevékenységet főként egy 23 éves kameruni férfi irányította, aki maga, továbbá huszonegy társa döntött az így befolyó összegek készpénzben történő felvételét, vagy másik számlára történő tovább utalását illetően. Az ügyben eljáró nyomozók összesen huszonkettő gyanúsítottat azonosítottak és hallgattak ki a nyomozás során, a bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a félmilliárd forintot.

A Vas Megyei Rendőr‑főkapitányság Bűnügyi Osztályának Gazdaságvédelmi Alosztálya a pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezte, a keletkezett iratokat a Fővárosi Főügyészségnek vádemelési javaslattal megküldte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!