Rendőrségi

2012.05.14. 17:44

Elrabolt lányt kerestek egy maffiózó sírjában

Olaszország egyik mai napig megoldatlan rejtélyére kerestek választ Enrico De Pedis, a római alvilág egykori főnöke sírjának hétfői kinyitásával. A koporsóban a Vatikán egyik alkalmazottjának 1983-ban elrabolt lányát, Emanuela Orlandit keresték.

MTI

Órákig tartott a Sant'Apollinare bazilika kriptájának kinyitása. A Róma központjában, vatikáni felségterületen található templomot és környékét lezárták, az újságírókat távol tartották. Az ügyészeken, a rendőrség helyszínelőin és orvosain kívül senki sem közelíthette meg a területet.    

Sajtóinfomációk szerint az Enrico De Pedis feliratú, márványlappal lezárt sírban három egymásba helyezett koporsót találtak. A benne levő tetem egy férfié volt, valószínűleg De Pedisről van szó, de azonosítása a DNS-vizsgálat után lesz csak biztos. A vizsgálat után De Pedis földi maradványait egy római köztemetőben helyezik el.    

A kriptában semmilyen más tárgyat, fényképet nem találtak.      

Elszállították a De Pedis sírjával szomszédos koporsókat is, közel kétszáz csontvázzal, melyeknek többsége az utóbbi századokban került a kriptába.    

A templomnál nyilatkozó Pietro Orlandi elmondta, biztos volt benne, hogy testvére, Emanuela holttestét nem De Pedis sírjában rejtették el. "Itt volt az ideje a tisztázásnak. Most a Vatikánnak a többi titkot is fel kell fednie" - hangsúlyozta Orlandi nővére eltűnésének körlülményeire utalva.    

Az 1990-ben utcai leszámolásban meggyilkolt De Pedis a hírhedt Magliana-banda római bűnszervezet vezére volt. A banda egykori tagjainak vallomásai szerint De Pedis rabolta el az 1983 júniusában eltűnt, akkor tizenöt éves Emanuela Orlandit. 2005-ben egy televíziós műsorba érkezett telefonhívás figyelmeztetett arra, hogy a hosszú rabság után meggyilkolt Emanuela holtteste került volna De Pedis koporsójába.      

Bizonyítást soha nem nyert hatósági feltételezések szerint De Pedis szoros kapcsolatban állt a Vatikánnal, ezért helyezték sírját a vatikáni területen álló bazilikába.    

A lány eltűnése után az Orlandi családnak telefonáló névtelen összekötőt is az olasz titkosszolgálat egy magas rangú vatikáni személlyel azonosította.    

Mit tud a Vatikán De Pedisről és Emanuela elrablásáról? - erre vár választ a május 27-én a Szent Péter téren tüntetést szervező Orlandi-család.    

Emanuelát két évvel a II. János Pál elleni merénylet után rabolták el. A terrorista Ali Agca a merénylettel hozta összefüggésbe a lány eltűnését, de pontos információkkal soha nem szolgált. Agca két évvel ezelőtt, Törökországban találkozott Pietro Orlandival, és azt mondta neki, hogy Emanuela még él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!