Répcelak

2015.09.13. 07:23

Iskolatáskák az oltár előtt - Vidám nyárbúcsúztató és tanévnyitó volt az idei a hittanosoknak Veni Sancteval

Répcelak - A répcelaki hittanosok összejöttek, hogy megosszák nyári élményeiket, és együtt vegyenek búcsút a sajnos véget ért nyári vakációtól.

Némethy Mária

Mindenki nagyon örült annak, hogy újra együtt vannak, s az iskolaudvar gyönyörű, árnyas fái alatt tábori szentmise keretében énekelve, hangszereiken játszva, vidáman mondhatnak köszönetet a jó Istennek az örömteli nyárért.

Igazi családi összejövetellé vált ez a nyárbúcsúztató.

A közös, vidám ráhangolódás után háromévesként a legkisebb gyermek nyitotta meg kezdőrúgással a hagyományteremtő szándékkal megrendezett focikupát. Nem kell különösebben érvelni amellett, hogy a fiúkat mindig lelkesíti a foci, de az igazi meglepetést mégsem az apa-fiú mérkőzések hozták, hanem a lányoké. Csapatuk meg is nyerték a vándorkupát.

Iskolatáskákkal jöttek  a hittanos gyerekek a tanévnyitó misére Fotó: Katolikus Plébánia

Örök tapasztalat, ha foci, akkor sötétedésig. Most sem volt ez másként. Ez idő alatt a szülők pizzát sütöttek, és a katolikus templom mellett tábortűz várta a résztvevőket. Már öreg este volt, amikor sor került az eredményhirdetésre. A kicsik külön játszottak, és ilyenkor már ágyban szoktak lenni, de erre most egyáltalán nem gondoltak. Fáradhatatlanul kergetőztek a tűz körül. Vetítés következett, egyfajta összegzése a mozgalmas nyári programoknak. Ebbe mindenki belefeledkezett, kommentálta a látottakat, s annyira beleélték magukat az emlékekbe, hogy többen ott is felismerni vélték magukat a képeken, ahol nem is voltak jelen.

Volt komolyabb összejövetelük is.

- Szeptember első vasárnapja a tanévnyitó szentmisét hozta el a hittanosok számára a templomban - közli Aigner Géza plébános.

Osztálymiseként az ötödikesek voltak a szolgálattevők. Ők olvastak fel, ők hozták az adományokat. A szentmise elején a ministránsokat követve a gyerekek iskolatáskáikkal vonultak be, benne azoknak a tantárgyaknak a tankönyveivel, amiből jó jegyet szeretnének elérni. A táskákat az oltár elé helyezve áldást adott a tanszerekre és a tanulókra a plébános. A kérdésre, hogy melyik tantárgyból szeretnének jó jegyet, a leggyakoribb válasz az volt: mindegyikből. Volt, aki a tornacsukáját is beletette a táskába, de olyan is, aki csak az ellenőrzőkönyvét hozta el. Hangyabolyhoz hasonlított a gyerekek serege, különösen, amikor a mutogatós, játékos gyermekdalok hangzottak el. A szertartás végén megkapták, és első alkalommal pecsételtették le a szentmise látogatási naplójukat. Már megvolt a tanévnyitó az iskolában, már találkoztak egymással a gyerekek, de a templomi Veni Sancte, a Szentlélek Isten segítségül hívása a tanulás éves feladatához mégis külön örömöt jelentett mindenki számára. Boldog arcok voltak mindenütt, hiába is ért véget a nyári szünidő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!