Önkéntesség

2021.10.21. 07:00

Fél évszázad önkéntes tűzoltóként – Széchenyi Ödönemlékérem a vasaljai Gombás Györgynek

Széchenyi Ödönemlékérmet vehetett át Gombás György, a vasaljai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke a közelmúltban Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagytól, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökétől.

Tersztyánszky Krisztina

20211014 Vasalja Gombás György a Vasaljai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke megmutatta a kitüntetéseit Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A hazai önkéntes tűzoltók legrangosabb elismerése nem kötődik életkorhoz, Gombás György viszont éppen ötven éve, az akkori parancsnok megtisztelő hívására csatlakozott az önkéntes lánglovagokhoz. Egy év múlva már tagja volt annak a szerelőrajnak, amely Őriszentpéteren megnyerte a járási versenyt. A továbbiakban az egyesület több területi versenyen végzett az élen, egyszer pedig Szekszárdon az országos mezőnyben is megszerezték a második díjat. Máig a faluért teszi, amit tesz, a felesége, Zita mindig büszke volt rá ezért.

1992-től az egyesület pénztárosává, majd 2008-ban elnökké választották. A tűzmegelőzési feladatok mellett az ő gondja a fiatalok felvétele, a pályázatok figyelemmel kísérése és megírása, sok tűzoltóbált és három jubileumi ünnepséget szervezett meg. Büszke rá, hogy sok fiatalt sikerült megnyernie a tűzoltás ügyének, minden alkalmas jelöltet személyesen keres fel.

Az adminisztrációban sok segítséget kap dr. Kiss Sándor jegyzőtől. Az elismerést a Parlament Vadásztermében vette át, az egész Kárpát-medence kitüntetettjeivel együtt. Nagyon jó érzés volt számára, hogy a nevével kapcsolatban egy ilyen kis falu, mint Vasalja neve is megjelent az ország házában.

Az alkalmon Kovács István répcevisi és Hantó Zoltán nicki önkéntes tűzoltó parancsnok Szent Flórián-emlékérmet vehetett át.

Kiemelt képünkön: Gombás György a legrangosabb elismerést vehette át

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!