Sárvár

2015.10.20. 12:45

Húsz éve ismerik el a legjobb pedagógusokat Sárváron Barabás Emlékéremmel

A jubileumon megtartották az eddigi díjazottak találkozóját.

Pajor András

Az eltelt esztendők alatt eddig 88-an kapták meg a Barabás Emlékérmet. Heten már nem tehettek eleget a város invitálásának. A többiek közül azonban szép számmal eljöttek, hogy egy kávé és sütemény mellett közösen emlékezzenek a két évtizedre és a nagy tanárelődre.

Barabás György 1848-ban született és Sopronban szerzett népiskolai tanítói oklevelet. 1869-ben Sárváron lett osztálytanító, majd főtanító. 1884-ben az alsó fokú ipariskolához igazgató-tanítónak nevezték ki. Ezt a pozíciót 1910-ig töltötte be.

Az összejövetelen Barabás Györgyöt röviden így jellemezték: sokat tett Sárvárért és nem várt elismerést érte. A leszármazottak mellett Kondora István is kezdeményezője volt húsz éve az emlékalapítvány létrejöttének. Ennek a díjnak az a különlegessége, hogy nem valamilyen szervezet osztja ki, hanem maguk a tantestületek, választják meg maguk közül az arra legérdemesebbet  – mondotta most már polgármesterként Kondora István.

Kondora István, Kálóczi Györgyné, Kalmár Lajosné, Bődi Piroska és V. Molnár Zoltán

Az emlékérmet a sárvári születésű Munkácsy-díjas szobrászművész Gaál Tamás készítette. A Barabás Emlékérem a névadó portréját ábrázolja, hátoldalára pedig a kitüntetett nevét vésik a bronzplakettbe. A díjhoz jár jelképes ajándékként egy egyforintos pénzérme is. Kalmár Lajosné az elsők között vehette át a díjat, melyhez akkor ő 1996-ban két forintost is kapott. Abban az évben volt az érmecsere, az átadón a kisebbik ugyan közös kacagást kiváltva elgurult, de a díj lényege a gyerekek és a kollégák szeretete – szólt Kalmár Lajosné, a Gárdonyi Géza Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa.

Hosszú és fárasztó munka volt minden intézményben összegyűjteni a sok adatot, de minden évben a Pedagógus Napra egy olyan listát sikerült össze, amely közmegelégedettségnek örvendett – emlékezett V. Molnár Zoltán, aki az első tíz évben volt a Barabás Emlékalapítvány kuratóriumi elnöke.

A jó hangulatú délutánon sok-sok régi anekdota és élmény került elő. Biztatást adva arra, hogy a következő húsz évben is szükség van erre a rangos szakmai elismerésre. A változás csak annyi, hogy az egy forintost az egy euró váltotta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!