Sárvár

2016.12.27. 18:40

A sikeres városfejlesztés buktatói

Sárvár - A sikeres városfejlesztésnek is akadnak buktatói és hátráltatói, amiről közösen kell szót ejtenünk - mondta Kondora István polgármester a Páneurópa Unió Sárvári Szervezetének klubhelyiségében tartott előadásában.

Pajor András

- Az idén azt javasoltam, beszéljünk azokról a kérdésekről, amelyek problémákat okoznak az itt élőknek. Ám magunknak is, hiszen a városfejlesztés szempontjából ezek a gondok az önkormányzatnál is előkerülnek. Az a tapasztalat, ha egy-egy fejlesztést befejeztünk, adódik utána két másik probléma. A rutin alapján mi ezt már látjuk a tervezéskor, és egy-két lépéssel elébe tudunk menni a bajoknak - magyarázta a város első embere a ritka témaválasztást.

Számos, városképet javító és a működést segítő magántulajdonú és önkormányzati ingatlanon indulhat beruházás. A közeljövőben eredményes lehet a város civil központjának kialakítását célzó pályázat, amely a főutcai volt zárdaépületnek adna új köntöst. Az egykori Trika üzem épületének átalakításával - egy vállalkozó finanszírozásával - több tucat új lakást alakítanak ki.

Hiába készült el a vonat- és a buszközlekedést összekötő tér, és bár az önkormányzat anyagi támogatást is adna, a vasúttársaság még nem kezdett hozzá az állomásépület felújításához  Fotó: Pajor András

- Az útépítések során is előfordulhatnak károk. Ezt nem titkolni, hanem közösen és nyíltan megbeszélni kell. A sárvári polgárok amúgy is aktívak, sok bejelentés érkezik a lakókörnyezet jobbításának igényével. A képviselő-testület pedig elémegy a felvetéseknek a költségvetés összeállításakor esedékes városrészi fórumokkal. A sorrend felállításakor a közösségi felvetések élveznek elsőbbséget, majd a személyes igényeket mérlegeljük - mondta Kondora István.

Az egykori cukorgyár területének teljes rehabilitációja és hasznosítása jelentős fejlődést hozhat. Ugyanúgy az is, ha az egykori Korona szálló városközpontban álló ingatlana több évtizedes bizonytalanság után funkciót találna. A más tulajdonában lévő épületek felújítását a város csak szorgalmazni és támogatni tudja. Igaz ez a vasútállomás épületére is. Elkészült az állomás előtti tér, de az épület homlokzata nem turistacsalogató. A gondok inkább lehetőségek Sárvár számára - összegezte az elhangzottakat a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!