Sárvár

2014.08.27. 17:15

Hétfőn kilakoltatná a végrehajtó Börzy Lajost a sárvári szülőházából

Sárvár - Kilakoltatná a végrehajtó hétfőn Börczy Lajost abból a házból, amelyben született, és hatvan éve él. Igaz, az ingatlan az elmúlt időszakban több kézen is keresztülment, Börczy Lajos szerint mégis jogtalan a végrehajtó cselekedete.

Simon Erzsébet

Egy régi típusú, kétablakos, egykor bizonyára szebb napokat látott belvárosi ház előtt fogadott bennünket szerdán Börczy Lajos. Rögvest azzal kezdte a mondandóját, hogy a szülőházából karhatalom közreműködésével akarja kiköltöztetni őt hétfőn a végrehajtó. Pedig ehhez semmi joga nincsen, szögezi le határozottan a nyugdíjas férfi, hiszen nem kapott olyan papírt a bíróságtól, hogy őt innen ki kellene dobni. Menjünk be a házba, mondjuk a férfinak, hallgassuk meg ott a történetét. Ám ő arra hivatkozva utasítja el a kérést, hogy nincs nála a kulcs; odaadta a kutyáit gondozóinak arra az időre, míg ő Ausztriában tartózkodik. Merthogy BM-nyugdíjasként, egykori határőrizeti parancsnokként úgy mondja, a drótkerítés mellett szolgálóként is rászorul a plusz keresetre.

Börczy Lajosról tavaly is írtunk , ugyancsak egy tervezett kilakoltatás okán. A történet szálai tulajdonképpen 2004-ig nyúlnak vissza. Akkor vett fel 13 millió forint összegű svájci frankos hitelt, amit teljes egészében lakásvásárlásra fordított a volt feleségével. Az Esze Tamás utcában vett ingatlant, s a hitel fedezetéül az a Széchenyi utcai ház szolgált, amelyből most napokon belül ki akarják költöztetni. A devizahitel törlesztőrészlete havi száztízezer forint volt, ezt 2007-ig rendszeresen fizette is a banknak. Aztán jött a válság, a törlesztőrészlet megemelkedett, el-elmaradozott az utalással.

Börczy Lajos szerint felháborító, amit a végrehajtó tenni akar: nincs joga őt kiköltöztetni a szülőházából. Kifogást is emelt a bíróságon (Fotó: Szendi Péter)

Börczy Lajos azt mondja, amikor nehézségei támadtak a kölcsön fizetésével, kért mérséklést a banktól, választ azonban nem kapott a levelére. Ehelyett a pénzintézet árverésre bocsátotta azt az ingatlant, amelyben korábban lakott, s amelyet jelzálog terhelt. A bank közben eladta a követelését egy kft.-nek, utóbbi pedig jogi úton megtámadta a bank által elindított árverést, ami semmissé vált. Az új árverésen az ingatlan potom áron egy magánszemély tulajdonába jutott, ahogy a fedezetként szolgáló lakás is, de azt rögtön tovább is adták egy kft.-nek. Pereskedések kezdődtek, a Sárvári Járásbíróság végrehajtást is elrendelt, illetve kilakoltatást. Börczy Lajos persze mindent megfellebbezett, a végrehajtás megszüntetését kérte, az árverés megsemmisítése iránt is pert indított. A Szombathelyi Törvényszék több jogerős végzést is hozott a perekben. Például megsemmisítette a végrehajtó egyik intézkedését, mellyel felszólította Börczy Lajost az Esze Tamás utcai ingatlan kiürítésére. Megszüntette a végrehajtási eljárást, az árverést megsemmisítette.

Börczy Lajos ügyére, jelesül a hétfői tervezett kilakoltatásra ezúttal a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége hívta fel a figyelmünket. A szervezet felkarolta a válság miatt hitelt törleszteni nem tudó devizahitelesek gondjait, köztük Börczy Lajosét is. Dabasi Tamás elnök szerint teljes mértékben jogtalan, amit a végrehajtó hétfőn tenni szándékozik: azaz a Széchenyi utcai ingatlanból ki akarja lakoltatni Börczy Lajost. Jogtalan, mert a bíróság a korábbi végrehajtási eljárás megszüntetésével együtt érvénytelenítette a hitelszerződést, következésképp minden abból eredő probléma semmis. A végrehajtó augusztus 12-én keltezett intézkedését Börczy Lajos megkifogásolta ; információnk szerint a dokumentum megérkezett már a törvényszékre. A bíróságon a sor, hogy határozatot hozzon az ügyben. A kifogás maga ugyanis nem halasztó hatályú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!