SÉTA

2015.01.19. 12:05

A kormány kiemelten foglalkozik a temetőkkel

A köznevelési törvénnyel 2011 végén bevezetett iskolai közösségi szolgálatot a nemzeti sírkert részét képező sírok ápolásával is lehet majd teljesíteni 2015 tavaszától.

A Nemzeti Örökség Intézetének kezdeményezésére létrejött program fővédnöke dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár, aki kérdésünkre elmondta, hogy a kezdeményezés nyomán több lehetőség egyszerre valósulhat meg. A diákok személyesen is felkereshetik egy híres személy nyughelyét, akiről azelőtt csak tankönyvből olvashattak. Egy-egy államférfiről, híres művészről, tudósról szerzett ismeretek mellett személyesen is elhelyezhetik a megemlékezés virágát a temetőben. A programnak köszönhetően talán jobban emlékeznek a megtanultakra, a temetőben elvégzett munkájukkal, egy-egy mécses elhelyezésével pedig tisztelettel adóznak a hazai hírességek előtt.

Dr. Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár Fotó: Miniszterelnökség

A helyettes államtitkár ismertette, hogy a kormány kiemelten kíván foglalkozni a temetők kérdésével. A kormány felelősséget érez a hazai zsidóságért, elkötelezett híve a zsidó emlékek megőrzésének. Ezek megmentéséért indított egy hasonló programot, amelyben mind az iskolai közösségi szolgálatban, mind a közmunkaprogramban részt vevők közreműködésére számítanak. Dr. Latorcai Csaba hozzátette: a Nemzeti Örökség Intézetének tavaly megjelent, Salgótarján utcai zsidó temetőről készült albuma is egyfajta felhívás a zsidó síremlékek megőrzésére, az értékek ápolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!