Simaság

2016.01.13. 10:35

Kinyitották Simaság kapuit: bárki beléphet rajta!

Simaság - Töpörtyű sütéssel és forralt bor főzéssel koronázta meg az óévbúcsúztatót a helyi értéktár bizottság.

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája 2015. július 4-én Kapunyitogató programmal látogatott el a 750. évfordulóját ünneplő, hatszáz lelkes településre, Simaságra. A helyi hagyományokra és a múltra nagy hangsúlyt fektető településen a tavalyi évben megalakult az értéktár bizottság, többnapos ünnepségsorozatot szerveztek a jeles évforduló ünneplésére, a helyben dolgozó közösségi munkás részvételével és a Vas Megyei Iroda szakmai együttműködésével. A településen határozottan elindult egy folyamat...

A simasági helyi értéktár bizottság óévbúcsúztatót szervezett december 30-án, mely napot töpörtyű sütéssel és forralt bor főzéssel koronáztak meg. A program a Gróf Festetics György Művelődési Ház udvarán zajlott le.

A nagy hidegben jól esett a testet-lelket melengető ital. Ha sikerül, hagyomány lesz a programból Fotó: Illés Ingrid

A tagok már délelőtt hevesen készültek a délutáni töpörtyűsütésre. A nagy készülődés után aztán hat csapat katlanjában sercegett a zsír.

A lázas munka közben már a forralt bort is készítették, melyet a friss töpörtyűvel együtt kínáltak a megérkező falubelieknek. Mikor már szép arany barnára, készre sült minden csapat töpörtyűje, a jelenlévők egy-egy tállal kóstolhattak belőle.

A kóstolót azután mindenki leöblítette egy bögre finom forralt borral, illetve az otthonról hozott szíverősítővel. A jó hangulat és beszélgetések közben az értéktár bizottság elnöke kihirdette a győztes csapatot, majd megköszönte a közösségek részvételét, előre vetítve és kérve a további együttműködésüket.

A falu népe boldog újévet kívánva búcsúzott egymástól. Reméljük, hogy az elkövetkező években is megismétli kis falunk, ezt a töpörtyűsütéssel egybekötött óévbúcsúztatót.

Illés Ingrid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!