Simaság

2015.06.21. 15:43

Rambó lányát is várják Simaságra

Simaság – Az elszármazottak találkozójára készül a falu. Molnár László polgármester elmondta, kiket várnak.

Némethy Mária

Július 4-én délután megsokasodnak Simaság lakói. Az idén alapítása 750. éves fennállását ünneplő falu összehívja és megvendégeli a Simaságról elszármazottakat.

– Először kértük a faluban élőket, hogy aki itt élt rokona, ismerőse címét meg tudja adni, közölje. 350 levelet küldtünk el, a külföldön élőket drótpostán hívtuk meg. Magyarországon Békéscsabára ment legtávolabb a meghívónk, külföldön Madridba. Madridban él falunk egyik büszkeségének, a „magyar Rambónak” a lánya.

Molnár László polgármester nagyon kedveli a történelmet. Sokat tud a II. világháború kiváló katonájáról, a végül legmagasabb katonai elismeréssel, a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett Horváth Sándorról.

Az 1915-ben Simaházán született Horváth Sándor hadnagy első haditette a keleti fronton 1942 nyarán történt. Felderítés során egy erdőben négy orosz páncélgépkocsit talált. Az oroszt leütötte, két honvédjével két páncélost beindított és kivezetett az erdőből, majd erősítéssel visszatérve a magukhoz tért oroszokat kézigránátokkal leküzdötte, így a másik két páncéljármű is a honvédek zsákmánya lett. A közelben tartózkodó Jány vezérezredes intézkedésére azonnal kitüntették a Magyar Koronás Bronzéremmel. A legmagasabb kitüntetést egy példátlan haditettéért kapta: a szovjetek elfogták, megszökött, és még fel is robbantotta fogvatartói bunkerét, majd egy elaknásított területen átküzdve magát sajátjaihoz érkezett.

1946-ban letartóztatták, nyolc évet a Gulág táboraiban töltött Pecsora vidékén, de azt is túlélte.

A faluról lesz fotókiállítás, készülnek saját műsor előadásával is, ugyanakkor a Nemzeti Művelődési Intézet is segíti, hogy a simaságiak méltó módon tudjanak majd együtt emlékeket idézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!