Sitke

2017.06.22. 19:00

A békét keresve emlékeztek a nagy háborúra Sitkén

Szentmisével, ünnepi beszédekkel és kiállítással emlékeztek az ideiglenes, kissitkei hadifogolytábornál a nagy háború időszakára.

Cseszkó Tamás

Sitke Község Önkormányzata és a Visegrádi Szent György Lovagrend szervezésében immár harmadik éve emlékeztek a nagy háború centenáriumán.

A Kurczon-forrás felett található Kalapos kútnál szépszámú hívő előtt mutatott be szentmisét Rácz István százados, tábori lelkész.

- Felebaráti szeretetre épp úgy szüksége van a mai kor emberének, mint szüksége volt a katonának is bajtársként, fogolyként egyaránt - mondta szentbeszédében.

Emlékezés a Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytáborban
Fotó: Deák Szonja

A Sitkei Művelődési Házban a Fogolyénekből vett idézettel: "Segítsd őket haza!" címmel nyílt kiállítás az első világháború relikviáiból, az ostffyasszonyfai hadifogolytábor életét bemutató fényképekből.

A kissitkei fogolytáborban szolgálatot teljesítő Zombory-Moldován Béla festőművész (főhadnagy) által a táborban készített grafikák másolata is a kiállítás részét képezte.

Fülöp András, az esemény egyik szervezője köszöntőjében az immár hagyománnyá váló megemlékezés fontosságáról beszélt.

A kiállítást Ferge Lászó őrnagy nyitotta meg. - Azért kell emlékeznünk, hogy okuljunk a múltból, keressük a békét, hogy gyermekeinknek ne kelljen átélniük elődeik szenvedéseit - hangsúlyozta.

A szózat eléneklése után lehetőség nyílt a kiállítási tárgyakat - akár kézbe véve is - megtekinteni, valamint a gyűjtőkkel beszélgetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!