Sitke

2016.08.17. 20:10

A sitkeiek sohasem unatkoznak

Sitke - A Kápolnáért Egyesület nemcsak a község legnagyobb rendezvényét szervezi, de egyben a legadakozóbb szervezet is Sitkén.

Turbók Attila

- Az ország egyik legrégebbi rockfesztiváljával büszkélkedhetünk, amelyet immár harmincadik éve a helyi kápolna felújításáért alapított egyesület szervez. Ez a civil szervezetünk egyben a község legadakozóbb szervezete is - jelentette ki Morgós István. Sitke harmadik ciklusát töltő polgármestere méltán büszke a falujában tartott rockfesztiválra, hiszen napjainkra ez a település védjegyévé nőtte ki magát.

Morgós István polgármester szerint a kápolnáért szervezett koncertek napjainkra a falu védjegyévé lettek. A felújítás máig tart Fotó: Turbók Attila

De kezdjük az elején, három évtizeddel ezelőtt. - Úgy történt, hogy a helyi kastély megvétele idején a kápolnát éppen lebontásra ítélték az illetékesek, mondván, az hiába régi és szép, akkoriban romos volt és életveszélyes. A tervezett lebontást természetesen a község lakossága minden módon megpróbálta megakadályozni - kezdte a harmincéves történetet Morgós István. Mint később kiderült, óriási szerencsére a Korál együttes épp a környéken koncertezett, majd a zenélést követően a sitkei kastélyban vettek ki szállást. - Balázs Fecóéknak nagyon megtetszett az akkoriban romos kápolna, elkezdtek ők is lépéseket tenni annak megmentése érdekében - mondta a polgármester. Mind a község, mind a Korál együttes sikerrel járt, hiszen a kápolnát nemhogy lebontották, inkább nekiálltak felújítani. Kiemelve: a munka napjainkban is aktuális. - A zenekar a koncertekkel is próbált segíteni, ám akkoriban olyan világ volt, hogy az első években bizony nehezítették a rockfesztiválok, a nagyobb tömegrendezvények megtartását. Nemcsak a Sitkére kivezényelt munkásőrök ügyeltek a rendre és fegyelemre de a hallgatóság soraiban is voltak hallgatózók - mesélte a daliás időket Morgós István. Lapunkat is érintő legenda, miszerint a koncertek akkori szervezői megkeresték a Vas Népét egy tudósítás erejéig, ám az akkori kolléga, utalva a lap tulajdonosára (MSZMP) elhárította a cikkjavaslatot, egyben az Új ember című egyházi kiadványhoz küldve a sitkeieket. A cikk végül mégis megjelenhetett, talán ezzel is hozzájárulva a koncertsorozat máig tartó sikeréhez.

- Sokszor megjegyezték, hogy a koncerteken ingyen lépnének fel a zenekarok, a Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület minden évben rendre kifizeti a gázsikat, egy ingyenes koncert volt a harminc év alatt, amelyen Balázs Fecó orgonált - jegyezte meg a sitkei polgármester.

A szervező egyesület az elmúlt három évtizedben eredményesen sáfárkodott az anyagi forrásokkal, olyannyira, hogy a település legnagyobb támogatójává nőtte ki magát. - Szinte minden társadalmi rendezvényt és helyi csoportot támogatunk - mondta Morgós István. A támogatottak közt a különböző ünnepségek mellett a sport és a nyugdíjasok is szerepelnek. - Az egyesület azonban az önkormányzat pályázati fejlesztéseiben is szerepet vállal, például a kultúrház - amúgy pályázati forrásból való - felújítását is előfinanszírozta, a 43 milliós költségvetést a rekonstrukció után a községháza visszafizette. - A közpénzeken is spórolunk így, hiszen nem kell az önkormányzatnak a drága hitelekhez nyúlnia - jegyezte meg a községi vezető. A helyi templom felújításához is hozzájárultak félmillió forinttal, játszóteret és felnőtt szabadtéri edzőparkot hoztak létre, fel-újítják a temető környékét, és épp napjainkban zajlik az orvosi rendelő felújítása is.

- A Kápolnáért Egyesület nem csak anyagiakban támogatja a helyi önkormányzatot, aktívan részt vesz a község társadalmi életében is, amely meglehetősen zajló képet mutat. Ahogy lapunknak a polgármester elmondta, éves szinten több mint harminc saját szervezésű rendezvényük van, amelyeken rendre a teljes falu megjelenik.

- Sitkéről elmondható, a lakosság száma 700 fő körül mozog, növekvő tendenciát mutat. - Ezt a szépkorúak (104-105-en vannak) és a 14 év alatti gyermekek köszöntésén (111 ilyen kisgyermek van a faluban) lehet lemérni évről évre, így még az életkor szerinti megoszlásunk is jónak, javulónak mondható - mondta Morgós István.

Arra a kérdésre, hogy mi okozza a falu lélekszámának növekedését, a polgármester elsősorban a földrajzi helyzetet jelölte meg. - Alig pár kilométerre vagyunk Sárvártól és Celldömölktől, ha valaki csendes, nyugodt és nem mellesleg rendezett lakóhelyre vágyik, annak Sitke egy igazi főnyeremény - jegyezte meg nem kis büszkeséggel a polgármester. A büszkeségre minden oka meg is van, a község ápolt és nyugodt képet mutat az átutazónak is. - Természetesen meg is teszünk mindannyian mindent ennek érdekében, az elmúlt években komoly csinosítási, fejlesztési munkákat végeztünk, akár a járdákra, utcákra, akár a temetőre, akár a faluközpontra is gondolva - mondta a polgármester. Sitke nagy hírű építményéhez ismét sok ezer embert várnak, a harmincadik koncerttel újabb lökést adva a kéttornyú kápolna felújításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!