Sopronhorpács

2016.10.10. 18:15

Lendületesen kezdték a tanévet

Sopronhorpács (Sodicsné Horváth Gyöngyi) - Még finoman melenget bennünket az őszi napsugár, és talán még a nyár emlékeit ízlelgetjük, de máris eltelt egy hónap az új tanévből. Miközben a Sopronhorpácsi Általános Iskolában felidézzük a nyári táborokat, felújítási munkákat, a tanévkezdést, már az iskola egyik őszi nagyrendezvényének, a Pályaválasztási kerekasztalnak az előkészületei folynak.

Sodicsné Horváth Gyöngyi

Egy jó közösséghez tartozni fontos. Ahol a bajban segítenek; ahol mosolyunkra még szélesebb mosoly a válasz; ahol jó megélni az együvé tartozás érzését. E gondolat jegyében teltek a sopronhorpácsi általános iskola diákjai számára a nyári táborok a Balatonnál vagy Balánbányán, Erdélyben.

Az intézményben horvát nyelvet is tanulhatnak a gyerekek, és hogy az élmény se maradjon el, közülük többen nyaraltak Vla ičiben, Pag szigetén az Országos Horvát Önkormányzat által szervezett Horvát nyelv és kultúra táborában a sopronhorpácsi és az undi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Sopronhorpácsi Iskoláért Alapítvány támogatásával.

- A közösség összefogásáról szólt a nyár, a sok-sok munka - meséli mosolyogva Varga Hajnalka, az intézmény vezetője. - Iskolaépületeink 180 diák befogadására, képzésére alkalmasak. Az éves karbantartási és állagmegóvási munkákkal jó szinten tartható a biztonságos üzemeltetés. 2015 őszén fejeződött be az emeletes épület külső felújítása (az ereszcsatorna- és tetőcsere, a homlokzat, a lábazat és a déli oldal nyílászáróinak cseréje), amelynek költségét a helyi önkormányzat finanszírozta. Idén nyáron a lépcsőház, a folyosó belső felújításával folytatódott a munka. Nagy örömünkre étkezőnk új műgyanta padlózatot kapott. A nyári egészségügyi festésre mindkét iskolában a fenntartó támogatásával került sor. Szülők és helyi szakemberek segítségével újultak meg az udvari padok, hinták, valamint a sportpályánk kézilabdakapuja. Az iskola csatornahálózatának tisztítására a Sopronhorpácsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület vállalkozott, mint ahogy az udvaron elszáradt, gyerekekre veszélyt jelentő fák kivágására, feldolgozására is. A fenntartó jóvoltából közösségünk legfiatalabb tagjait, elsőseinket új tanterem, új tábla, új bútorzat fogadta szeptemberben.


A tanévnyitón megtelt az ünnepségnek helyet adó terem. Két épületben tanulnak Fotó: Sodicsné Horváth Gyöngyi

- A közösségi élményt az együtt töltött értékes idő, a közös programok táplálják, így az iskolai eseménynaptár már most szinte június végéig megtelt. Színházlátogatás, őszi geotúra, sportnap az Európai Diáksport Napja magyarországi rendezvényéhez csatlakozva, projekthét (Örökségünk az Alpokalja-Fertő-táj), megemlékezések nemzeti ünnepeinken, papírgyűjtés, könyvtárlátogatás - folytatja az igazgatónő -, és akkor még csak az őszi szünetig tekintettünk előre az időben.

Hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára három esztendővel ezelőtt Pályaválasztási kerekasztal címmel azt az őszi rendezvényünket, amelynek előkészületei már javában folynak. Október 14-én, pénteken délután várjuk a környék általános iskoláinak pályaválasztás előtt álló diákjait, valamint szüleiket és tanáraikat, hogy egy képzeletbeli kerekasztal mellé üljenek a középiskolák képviselőivel. A meghívott szombathelyi, kőszegi, vépi, soproni, győri, csornai gimnáziumok, szakgimnáziumok és szakközépiskolák közül nagyon sokan vesznek részt évről évre a rendezvényen. Bízunk benne, hogy a sokszínű, gazdag képzési kínálatban segítünk eligazodni, és diákjaink rátalálnak saját útjukra.

Eseménydús nyári vakációt tudhatnak maguk mögött az iskola diákjai

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!