Sport

2009.10.27. 10:05

Edzés termoruhában: hideg a terem, fáznak a kosarasok

Itt van az ősz, lassan jön a tél, és ismét foglalkozni kell egy régi problémával: fáznak a Falco-játékosok a szombathelyi Arena Savariában. Hideg napokon az edzéseken a kosarasok termoruhákat húznak, ha pedig kell, akkor a kiscsarnokban tréningeznek.

Tóth Gábor

- Ha nagyon hideg az időjárás, akkor bizony fázunk a csarnokban - tudtuk meg Déri Csabától, a Falco-Szova KC Szombathely A-csoportos kosárcsapatának trénerétől.

- A magunk módján védekezünk. Pörgős, olyan intenzitású tréningeket végzünk, hogy kevés a szünet, az állás - nincs idő megfázni. Továbbá a kosarasok termoruhákat húznak, ha pedig kell, akkor a kiscsarnokban tréningezünk. Nem lenne szerencsés, ha kulcsember dőlne ki megfázás miatt, van ugyanis olyan játékosunk, akit nehéz lenne pótolni. Azonban elfogadjuk a helyzetet, megpróbálunk együtt élni a problémával. Ami egyébként nekem nem újdonság, hiszen Nyíregyházán hasonló gondokkal találkoztam.

 - Tulajdonképpen a kezdetektől meglevő problémáról beszélünk - fogalmazott Loksa László, az Arena Savaria létesítményvezetője. - A csarnok alaphőmérséklete 19-22 fokra van beállítva. Sajnos gond van az épület szigetelésével, és a nagy felületű üvegfal is rosszul zár. Ha szeles, hideg idő van, a külső hőmérséklet nulla fokra, vagy az alá csökken, akkor a műszerek a csarnok Hadnagy utca felőli részen bizony három-négy fokkal kevesebbet mutatnak.

Ez tervezési probléma, a szigeteléshez, az üvegfalhoz most már szinte lehetetlen hozzányúlni. Többször tettünk javaslatot, hogy a menekülő kijáratokat le kellene zárni PVC-függönnyel vagy légfüggönnyel (meleg levegőt fújatunk be), így 10-15 százalékkal emelkedne a hőmérséklet.

Szükség lenne a főbejárat zsilipellésére is, hiszen a rendezvények megkezdése előtt egy órával teljes keresztmetszetében nyitva vannak az ajtók - így lehetetlen a csarnokban fűtést produkálni.

Sajnos ezekre a beruházásokra senki nem kíván pénzt áldozni. Folyamatosan fűtünk. Az adatainkat 2006 óta, percre pontosan vissza lehet naplózni. Nagyobb energia-bevitellel is lehetetlen próbálkozni. Csak, hogy érzékeltessem: a csarnokban akkora légteret kell fűteni, mint tíz négyemeletes Hadnagy utcai házban.

Óriási pénzre lenne szükség. A tervezésnél nem ártott volna felszerelni az építményt alternatív energiát használó fűtőeszközökkel - például napkollektorokkal -, ezekkel hideg időben rá lehetne segíteni a fűtésre. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy nincs megoldás a problémára.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!