Sport

2009.12.15. 03:29

Vasi sportolók az év legjobbjai között

Az országos sportági szövetségek 2009. évi legjobbjai között találhatjuk Pars Krisztián, Dancsó Zoltán, Dancsecs Bojána, Molnár Márk, Kollár Anna, Csukovics Ármin és Lóránt Péter nevét is.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az országos sportági szövetségek 2009-ben is megválasztották legjobbjaikat. Ahogy minden évben, ezúttal is akad a névsorban Vas megyei sportoló - nem is kevés.

Nem meglepetés, hogy az év legjobb férfi atlétája a Dobó SE kalapácsvetője,  Pars Krisztián, aki az idén egy világbajnoki negyedik helyezéssel, 14 nemzetközi verseny megnyerésével, s világdöntő-bronzzal  - sorrendben harmadszor - érdemelte ki az elismerést.

- Természetesen örülök, hogy ismét én lettem a legjobb atléta, de még jobban örülnék, ha több komoly riválisom lenne az atléták között, s  nagy versenyben lettem volna az első. Egyre jobban vagyok  tért át egészségi állapotára a lágyéksérvműtét után lábadozó Pars Krisztián -, a jövő héten már kezdhetek kicsit futni és úszni is. Hogy jövőre meglesz-e a negyedik elsőségem is?  Bízom benne, hogy rendbe jövök, és az Eb-szerepléssel megint kiérdemlem.  

Görkorcsolyában a szombathelyi Korcsolyázó Diáksport Egyesület két versenyzője először bizonyult a legjobbnak. Molnár Márk a nyári korosztályos Európa-bajnokságon, a kadettok mezőnyében utcai 1000 és pálya 5000 méteren nyolcadik lett, míg az utcai váltó tagjaként egy hatodik helyezést szerzett. Márk megnyerte a junior magyar bajnokságot sprintben és összetettben is.

Kollár Anna a felnőttek között lett kétszeres magyar bajnok, míg az Eb-n a junioroknál pálya 500 méteren 11. lett, utcai váltóban pedig hatodikként végzett a csapattal.

- Nagy elismerés ez számomra, és eléggé meglepett -  tudtuk meg Molnár Márktól. - Úgy érzem,  jól sikerült év van mögöttem, ami a rengeteg munka eredménye. A legtöbb hazai versenyt megnyertem, de a külföldieken is jól helytálltam, sőt a legnagyobbakon én értem el a legjobb magyar helyezést. Az Eb utcai 1000 méteres versenyében pedig mindössze egy centin múlt, hogy nem jutottam a hatos döntőbe, ami miatt azért kicsit csalódott voltam. Idén utoljára versenyeztem a kadettoknál, jövőre már a juniorok között indulok. A mezőny sokkal erősebbnek tűnik, de keményebb edzésekkel ott is jól teljesíthetek.

- Nemrég tudtam meg a hírt, és nagyon örülök neki  - mondta boldogan Kollár Anna.  Nyáron sok jó eredményt értem el, de a felnőtt magyar bajnoki cím is sokat számíthatott. Összességében elégedett vagyok idei teljesítményemmel, az Eb-n sem mentem rosszul, de ott azért picivel jobbra számítottam. Jövőre a felnőttek között még több munkával  igyekszem jobb eredményeket elérni, az Eb-n például szeretnék dobogóra lépni.

Kick-boxban is két vasi lett a legjobb. A Kondor&Controll SE versenyzője, Dancsó Zoltán 2001 óta sorozatban ötödször nyerte meg a light-contact világbajnokságot, a semi vb-n harmadik lett. Nem véletlenül esett rá a választás, ám kicsit meglepő, hogy először részesült az elismerésben. A nőknél  - tavalyhoz hasonlóan - Dancsecs Bojánát, a Castrum SEC-Dinamica SE kiválóságát találták a legjobbnak, aki light vb-t nyert.

- Úgy érzem, ennyi szép eredmény után már jogos volt az elismerés - mondta Dancsó Zoltán. - Az ember örül minden díjnak, főleg úgy, hogy vége felé jár a sportpályafutásának. A semi vb-n egyébként Mórádi Zsolt, a lighton Szabó László is címet védett. A fiatal titánok tehát jó eredményekkel ostorozták a szövetséget, de biztosan sokat számított, hogy sorozatban ötödször nyertem lightban, illetve rajtam kívül más magyar nem szerzett érmet mindkét szabályrendszerben. A hétvégén is ért egy megtiszteltetés minket. Az élsporttól búcsúzó hétszeres világbajnok Debreczeni Dezső ellenem, a kétszeres vb első Csicsely Szilvia pedig Marton Klári ellen vívta utolsó meccsét egy békéscsabai harcművészeti gála keretében.

- Nagyon boldog vagyok, és megtisztelőnek érzem, hogy engem választottak a női legjobbnak  a  rengeteg jó kick-boxost felvonultató magyar mezőnyben -  értékelt Dancsecs Bojána.  Jó érzés, hogy elismerik a sportágban eltöltött 13 évemet, és az első felnőtt vb-címemet.

Síugrásban a Kőszegi SE 17 éves sportolója, Csukovics Ármin lett a legjobb.
- Egy kicsit meglepődtem, hogy rám esett a választás, de természetesen nagyon örülök az elismerésnek  - árulta el Csukovics Ármin.  - A nemzetközi szövetség által rendezett FIS-kupákon álltam rajthoz. A felnőttek mezőnyében versenyeztem például Ausztriában és Romániában. A legjobbak közé egyelőre nem értem oda, de a magyarok között általában én teljesítettem a legjobban. Háromesztendős korom óta foglalkozom a síugrással - a "keresztapám fertőzött meg" a sportággal -, és egyre komolyabban, egyre többet edzek. A titkos álmom, hogy kijussak a 2014-es téli olimpiára. 

A legjobb férfi kosárlabdázó ugyan nem vasi színekben szerepel, de van kötődése. Hiszen itt, a Körmend színeiben indult el karrierje, 2001-től három évig a felnőttcsapatot is erősítette. Lóránt Péter jelenleg a spanyol másodosztályú Ford Burgos alapembere. Az erőcsatárnak átlagban szerzett 15 pontjával és 8 lepattanójával fontos szerepe volt, hogy a válogatott a nyári osztályozón kiharcolta az A-divízióban maradást.

- Jó érzés, hogy engem választottak a legjobbnak, de a szövetségből még senki sem hívott, hogy hivatalosan is megerősítse a hírt  - fogalmazott Lóránt Péter. 

- Az év sportolójának lenni nagy elismerés, ami főleg a válogatottban nyújtott teljesítményemnek köszönhető. A klubcsapatban is jól megy a játék. A legutóbbi bajnokit ugyan betegség miatt kihagytam, de az edző rendszeresen kezdőként számít rám. A statisztikám nem olyan jó, mint a válogatottban, mert több emberrel kell osztozni a perceken, de bízom benne, hogy a jó formám kitart a szezon végéig, és még javulok is.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!