Sport

2010.05.29. 21:47

A Heysel-tragédiára emlékeztek

Belgiumban megemlékezést tartottak szombaton a Heysel Stadionban történt tragédia 25 éves évfordulóján: 1985-ben ezen a napon 39 szurkoló vesztette életét a Liverpool-Juventus labdarúgó BEK-döntőn.

MTI

A rövid ceremónia során megkoszorúzták az áldozatok tiszteletére állított brüsszeli emlékművet.

A többségében olasz áldozatokat követelő szerencsétlenségre Torinóban is megemlékeztek, melynek során Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke kijelentette, hogy irányítása alatt az UEFA továbbra is mindent el fog követni, hogy a stadionok minél biztonságosabbak legyenek az egész kontinensen, s folytatja a harcot a huliganizmus ellen is.

A brüsszeli stadion lelátójának egyik oldalfala leomlásakor 38 ember vesztette életét a helyszínen - közülük sokat egyszerűen agyontapostak -, egy személy pedig később, a kórházban halt meg. A sérültek száma elérte a 370-et.

Mivel mindenki attól tartott, hogy a meccs elmaradása esetén elszabadul a pokol, s a több mint 60 ezer néző egymásnak esik, végül hosszas habozás után a BEK-döntő lejátszása mellett döntöttek. A mérkőzést a Juventus nyerte meg éppen Michel Platini 11-es góljával 1-0-ra. Az eset után a Liverpoolt öt évre száműzték az európai kupaporondról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!