Sport

2010.07.10. 20:33

A Haladás nyerte a Király-kupát

Zöld-fehér sikerrel végződött a VII. Király-kupa nemzetközi felkészülési négycsapatos labdarúgótorna. A Haladás mindkét ellenfelét, a román Nagybányát és a tavalyi győztes Paksot is megverte.

Tóth Gábor

Két NB I-es csapat, a házigazda Haladás és címvédő Paks, továbbá az élvonalbeli futballistákat felvonultató Brazil Ligaválogatott, valamint a román második vonalban szereplő Nagybánya (Baia Mare) lépett pályára Újperinten, a Király Sportlétesítményben. A csapatok 2x25 perces meccseket vívtak, az elődöntők vesztesei játszották a bronzmérkőzést, a két győztes jutott a fináléba.

A torna rekkenő hőségben kezdődött, ám a pályát igyekeztek jól előkészíteni a szervezők, és nem lehetett panasz a játékvezetésre sem. Jó 600 drukker volt kíváncsi a mérkőzésekre, és több, a labdarúgás berkeiben jól ismert arc is felbukkant a sportlétesítményben, így például Csank János, a ZTE trénere, vagy Dinnyés Márton, az MLSZ munkatársa.

Szombathelyi Haladás-FC Baia Mare (Nagybánya) 2:0 (2:0). _ Újperint, 600 néző, felkészülési labdarúgó-mérkőzés, elődöntő, vezette: Bognár T.
Haladás: Rózsa – Schimmer (Csontos) , Lengyel (Korolovszky), Guzmics, Tóth P (Nagy Z.) – Molnár, Rajos  (Kovács I.) – Simon A. (Ugrai), Oross (Rácz), Lattenstein (Simon Á.) – Kenesei. Edző: Róth Antal.

Pörgősen kezdték a meccset a felek, és a 3. percben máris a román kapuba került a labda. Rajos szerzett erőszakosan labdát az ellenfél 16-osának előterében, majd Keneseit hozta játékba, aki 14 méterre, a kapunak háttal állva befordult a védőjéről, majd higgadtan kilőtte a jobb alsó sarkot (1:0). A folytatásban a román gárda harcolt, sokat futott, ütközött, ám igazi helyzetet nem tudott kialakítani. A jobb játékerőt képviselő zöld-fehér gárda biztosan uralta a meccset, olykor szemre is tetszetős futballal rukkolt ki, így egyáltalán nem is volt meglepő, hogy a szünet előtt újabb gólnak tapsolhatott a hazai publikum. A 22. percben Oross ívelte fel a labdát Keneseinek, aki egy ügyes csellel becsapta védőjét, majd jó 20 méterről lágyan emelt a hálóba a kissé kint álló kapus felett (2:0). Fordulás után sem változott a játék képe, a román csapat küzdött, a Haladás futballozott. Megérdemelten nyert a több remek egyéni teljesítményt – Molnár, Rajos, Oross, Kenesei, Guzmics – felvonultató szombathelyi csapat.

Paksi FC-Brazil Ligaválogatott 2:0 (2:0). – Újperint, elődöntő, vezette: Király K. – Gólszerzők: Báló (18.), Montvai (23.).
A brazil focisták mutattak ugyan néhány trükköt, de az agresszívan, motiváltan, szervezetten futballozó paksiakon nem találtak fogás. Sőt a mérkőzés nagy részében a remekül játszó Tolna megyei alakulat akarata érvényesült. A paksiak több helyzetet kidolgoztak, a brazilok szerencséjére ezekből csak kettőt értékesítettek. Teljesen megérdemelten nyert a Paks, a brazil csapat csalódást keltő produkcióval rukkolt elő.

Brazil Ligaválogatott-FC Baia Mare 1:2 (1:0). – Újperint, bronzmérkőzés, vezette: Bognár T.
Minkét fél felvállalta a nyíltsisakos csatát, így sok helyzetet, remek kis meccset láthatott a publikum. A brazil együttes pillanatokkal az első félidő vége előtt vezetést szerzett, ám fordulás után a keményen küzdő nagybányai csapat fordítani tudott. Minkét csapat több gólt is szerezhetett volna, a szerencsésebb gárda nyert. A szikrázóan kemény meccsen egyébként egy brazil futballista a második félidő közepén ki lett állítva.

Szombathelyi Haladás-Paksi FC 1:0 (0:0). – Újperint, döntő, vezette: Király K.
Haladás: Gőcze – Schimmer (Csontos), Lengyel, Guzmics, Tóth P. – Oross, Rajos, Simon Á., Molnár (Korolovszky), Lattenstein (Ugrai) – Kenesei (Rácz).
A nagy melegben két kissé fáradtnak tűnő csapat lépett pályára, és a nagy meleg is rányomta bélyegét a mérkőzésre. Helyzetet alig hozott a 2x25 perc, ám mezőnyben becsülettel gyűrték egymást a felek. A meccs sorsát Kenesei Krisztián döntötte el szabadrúgásból A 45. percben, jó 25 méterről, kissé balról zúdította a labdát a bal felső sarokba – Csernyánszkinak esélye sem volt a védésre, szépségdíjas gólt láthatott a közönség.

Végeredmény: 1. Haladás, 2. Paks, 3. Nagybánya, 4. Brazil Ligaválogatott.

Különdíjak, legjobb kapus: Csernyánszki Norbert (Paks). Legjobb mezőnyjátékos: Tóth Péter (Haladás). Gólkirály: Kenesei Krisztián (Haladás, 3 gól). Legjobb edző: Róth Antal (Haladás).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!