Sport

2010.07.14. 11:05

Foci vb, 2010: vadászgépek, blokkolt utcák, fergeteges ünneplés Montevideóban

Számottevő iskolai hiányzás, blokkolt utcák, parlament felett elhúzó vadászgépek: Montevideo nagy felfordulással ünnepelte kedden a labdarúgó-világbajnokságon negyedik helyen végzett uruguayi válogatottat, amely negyven éve a legjobb eredménnyel tért haza.

MTI

Gyalog, motorral, vagy autóval tíz-, egyes becslések szerint százezres nagyságú tömeg köszöntötte az utcákon a futballistákat, akiket mintegy négy órán át szállított egy busz a főváros különböző részein. 

"Köszönjük fiúk az egész uruguayi nép nevében. Megérdemeltétek a sikert, lehetővé tettétek a számunkra, hogy álmodozzunk" - mondta  José Mujica köztársasági elnök, mielőtt emlékérmet adott volna át a küldöttség tagjainak.

"Azzal a vággyal mentünk el Dél-Afrikába, hogy hazahozzuk a vb-trófeát. Közel kerültünk ehhez, de végül nem sikerült megkaparintanunk - fogalmazott a csapatkapitány Diego Lugano. - Ugyanakkor sokkal többet kaptunk, mint amit elképzelni mertünk: azt, hogy Uruguayt egységesnek látjuk, az emberek kart-karba öltve kiáltják világgá büszkeségüket, melyet mindannyian átérzünk." 

Az uruguayi válogatott, amely 1930-ban és 1950-ben világbajnok, 1970-ben pedig vb-negyedik volt, utolsóként, pótselejtezőn jutott ki a dél-afrikai tornára, ahol Diego Forlán érdemelte ki a vb legjobb játékosának járó Aranylabdát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!