Sport

2010.09.16. 04:30

A paintball oldja a napi stresszt

Kétszáz golyó, félautomata fegyver, másodpercenként három lövedék. A paintball amellett, hogy taktikai, harci játék, kiválóan oldja a stresszt és a közös ellenfél leküzdése még inkább összekovácsolja a csapatot.

Bajdó Bettina

Az Amerikából induló játék hamar meghonosodott Európában is, ma már Szombathelyen is sokan vállalják, hogy levadásszák egymást a pályán. A paintball egyébként egy taktikai sport, amelyben a csapatok fegyveres számháborút játszanak erdőn, mezőn, épületekben.

Kálmán Róbert, a szombathelyi paintball egyesület társelnöke szerint ez nem annyira harci, mint inkább stratégiai játék. Bár sok mindenben hasonlít az éles helyzetekhez: egyeztetni kell a stratégiát az ellenfél legyőzéséhez, megfelelő védőöltözet szükséges, puskát kell venni a kézbe, s ellenőrizni kell a tárat is. Aztán következik a harc, ahol a csapat érdekében a maximumot kell nyújtani.

- A harc a játéktéren olyan, mint egy csapatépítő tréning, összekovácsolja az embereket - folytatja a társelnök. Emellett persze az egekbe szökik az adrenalin, jól le lehet vele vezetni a feszültséget. A játékhoz összesen tíz elhivatott játékosra van szükség, s máris összecsaphat a pályán a két csapat. A játék legáltalánosabb formája a capture the flag, amelyek során a csapatok az ellenfél zászlóját szerzik meg és juttatják el a saját bázisukra. Aztán lehet túsz is az egyik csapatnál, a másiknak kell kiszabadítani és eljuttatnia biztonságos helyre, s épületet is lehet foglalni. Egy a lényeg, az ellenfelet mihamarabb ki kell lőni.

A paintball versenyszabályai aránylag kötöttek, de a terepadottságok és az ellenfelek változatossága miatt megunhatatlanná válik a játék. A játékosok bármilyen stratégiát kidolgozhatnak maguknak, s lehet akár saját kommunikációs jelrendszerük is, mely a hagyományos katonai jelbeszéd alapjaira épül.

- Én 1998-ban próbáltam ki Budapesten a játékot, s azonnal beleszerettem - folytatja Kálmán Róbert. - Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy a szombathelyiek is megismerkedjenek a paintballal, ezért vágtam bele a vállalkozásba. Folyamatosan jönnek csapatok, s ma már nemcsak férfiak, hanem nők is lövik egymást. A játék abszolút biztonságos, a felszerelést mi adjuk a versenyzőknek. A legfontosabb, hogy a játékoson mindig legyen arcvédő, a szemet ugyanis védeni kell. A 0.68-as kaliberű fegyver körülbelül 100 méterszekundum sebességgel lövi ki a könnyű zselatingolyót, amely szilárd felületet érve szétfolyik. Sérülést nem okoz, az áldozat csak egy csípős ütést érez. Ennyit pedig minden strapabíró férfinak el kell viselnie, ennyire legyünk edzettek. Az adrenalin hatása miatt az adott pillanatban úgysem lehet semmit érezni.

Komoly sportággá nőtte ki magát

Az első paintball játékot 1981-ben játszották Amerikában. Többek állítása szerint a prériken nyargaló marhapásztorok színes festékekkel jelölő légfegyvere volt az ötlet szülőatyja, s ebből vált a 90-es évek legnagyobb tömegbázisú harci sportjává. Népszerűsége azóta világszerte töretlen, évente több tucat bajnokságot szerveznek, ahol profik mérik össze tudásukat. A paintball biztonságos, de a szemet védeni kell

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!