Sport

2011.02.08. 14:22

Mozgatja a kezét és szépen gyógyul Robert Kubica

Orvosai szerint továbbra is szépen gyógyul a vasárnap súlyos ralibalesetet szenvedett Robert Kubica, a Forma-1-es Lotus-Renault lengyel pilótája, akire további műtétek várnak.

MTI

 Az orvoscsoportot vezető Giorgio Barabinónak kedden, a genovai Santa Corona Kórház honlapján megjelent közleménye szerint a vasárnapi hétórás operáción átesett Kubicát további két-három napig az intenzív osztályon kezelik, s egy héten belül újra megműthetik, ezúttal a törött könyökét és felkarját.

Csapata kedden arról tájékoztatott, hogy csütörtökön a jobb vállát és a jobb lábát operálják, majd három-négy nappal később a könyökét és felkarját.

"Az első nap alapján nagyon optimisták vagyunk, a páciens nagyszerűen reagál a kezelésre - áll Barabino közleményében. - Robert önállóan iszik és képes apró mozdulatokat végezni sérült kezével."

A doktorok különösen a kézmozgatásának örülnek, s annak, hogy az erős nyugtatók hatása ellenére is jól kommunikál a menedzserével és az orvosokkal.

"Az ujjak mozgatása, ami összefüggésben van a beteg általános állapotával, nyugtat meg minket leginkább" - nyilatkozta Igor Rosello kézspecialista.

A közleményből az is kiderült, hogy Kubica úgy döntött: a Santa Corona Kórházban marad, nem szállíttatja át magát másik intézménybe. A Lotus-Renault szerint még két-három hétig kezelik majd a genovai klinikán, addig pedig az is kiderül, hogy hol folytassák a rehabilitációs kezelését.

A 26 esztendős pilóta a Ronde di Andora elnevezésű viadalon, Genova közelében Skoda Fabiájával a cél felé tartott, amikor lecsúszott az útról, a szalagkorláthoz csapódott, majd nagy sebességgel egy templom falának ütközött. A tűzoltók szabadították ki a kocsiból, a navigátor, Jacub Gerber sértetlen maradt.

A lengyel pilóta hétórás műtéten esett át, melynek során egy héttagú csapat összerakta a jobb alkarját és kézfejét, ellátta lábsérülését, majd hétfő délelőttig mesterséges kómában tartotta. 

A krakkói születésű Kubica első F1-es versenyét a 2006-os Magyar Nagydíjon vívta, és két évvel később, a Kanadai GP-n szerezte meg első diadalát. Eddig 76 vb-futamon indult, legjobb eredményét 2008-ban érte el, amikor a negyedik helyen zárt a francia istálló gépével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!