Sport

2011.04.28. 11:58

Bajnokok Ligája: Messi duplája és Pepe kiállítása döntötte el a paprikás El Clásicót (frissítve)

A Real Madrid hazai környezetben 2-0-ás vereséget szenvedett az ősi rivális FC Barcelonától a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első, szerdai mérkőzésén.

MTI

Real Madrid (spanyol)-FC Barcelona (spanyol) 0-2 (0-0)
Santiago Bernabeu Stadion, 75 ezer néző, Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés. Vezette: Stark (német)
Gólszerző: Messi (76., 87.).
Kiállítva: Pepe (61.), illetve Pinto (45., a kispadról).
Sárga lap: Arbeola (40.), Sergio Ramos (53.), Adebayor (83.), illetve Dani Alves (44.), Mascherano (57.).

Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Albiol, Sergio Ramos, Marcelo - Pepe, Xabi Alonso, Diarra - Özil (Adebayor, a szünetben), C. Ronaldo, Di María

FC Barcelona: Valdes - Dani Alves, Piqué, Mascherano, Puyol - Busquets, Xavi, Keita - Pedro (Afellay, 71.), Messi, Villa (Sergi Roberto, 91.)

Rendkívül indulatos, helyenként durva futballt hozott az első félidő. A Barcelona szokásához híven eldugta a labdát és Villa, valamint Xavi révén két nagy helyzetet is elpuskázott. Ezzel a szemben a Real - egy távoli Ronaldo lövést leszámítva - kapura veszélytelen volt. A félidőben kisebb csetepaté alakult ki, Pintót, a vendégek cserekapusát pedig kiállították a kispadról.

A fordulást követően még inkább eldurvult az összecsapás, a 61. percben Wolfgang Stark játékvezető egyből piros lappal kiállította a Dani Alvest letalpaló Pepét, ezt követően pedig a reklamáló José Mourinho vezetőedzőt a lelátóra küldte.

 

 

A 76. percben góllá érett a Barca mezőnyfölénye, a csereként beálló Afellay adott gólpasszt Messinek. Három perccel a lefújás előtt második gólját is megszerezte az argentin aranylabdás, fantasztikus szólót követően gurított Casillas mellett a kapuba.

A visszavágóra jövő kedden kerül sor a Camp Nou Stadionban.

Videó a gólokról



 

OLDALTÖRÉS: Guardiola Messit dicséri, Mourinho szerint eldőlt a párharc

 

 

 

Guardiola Messit dicséri, Mourinho szerint eldőlt a párharc

Lionel Messit dicsérte Josep Guardiola, az FC Barcelona vezetőedzője, miután csapata 2-0-ra nyert a Real Madrid vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai elődöntőjében. José Mourinho, a Real portugál mestere szerint eldőlt a továbbjutás kérdése.

"Óriási szerencsénk van, hogy asszisztálhatunk a teljesítményéhez - nyilatkozta a katalánok trénere, utalva az argentin aranylabdás remek játékára, s győzelmet jelentő két góljára. - Nem ez az első eset, hogy így futballozik. Mindössze 23 évesen a Barcelona történetének harmadik legeredményesebb játékosa. Ez egész egyszerűen felfoghatatlan."

A rengeteg szabálytalansággal, kiállításokkal és sportszerűtlenségekkel tarkított mérkőzésen a német Wolfgang Stark játékvezető azonnali piros lappal küldte le a pályáról a Daniel Alves ellen szabálytalankodó Pepét, a madridiak portugál védőjét. A Barcelona fölénye ezt követően ért gólokká, Messi a 76. és a 87. percben volt eredményes.

"Gratulálok ennek a fantasztikus csapatnak, de gratulálok mindazoknak is, akik mellette állnak, nehéz lehet ennyi pártolót összegyűjteni - utalt Mourinho arra, hogy szerinte kivételeznek a katalánokkal. - Honnan ered ez a rengeteg erő? Lehet, hogy azért állnak hozzájuk másképpen, mert UNICEF felirat van a mezükön."

A portugál vezetőedző hozzátette, 2009-ben a Barcelona szintén a játékvezető hathatós közreműködésével győzte le a Chelsea-t, a londoniak ugyanis szerinte nem kaptak meg több jogosnak tűnő tizenegyest.

"Minden elődöntőben ez történik - mondta. - Egyszerűen csak szeretném megtudni, hogy ez miért van? Tisztelem Guardiolát, de szeretném, ha egyszer mindenféle botrány nélkül nyerné meg a BL-t. Én nyertem a Portóval és az Internazionaléval is, de mindkettő a pályán dőlt el. Amit azokkal a csapatokkal értem el, abban rengeteg munka, erőfeszítés és küzdelem volt."

Mourinho azt mondta, a visszavágó nagyon nehéz lesz számukra, s ő maga lehetetlennek tartja, hogy a Real jusson a döntőbe. Azzal kapcsolatban, hogy mit mondott a játékvezetőnek, mielőtt Stark a lelátóra küldte, úgy fogalmazott, nem mondott semmit, csupán helyeselte a döntést.

"Ha elmondanám az európai szövetségnek és a játékvezetőnek, amit gondolok és érzek, akkor azonnal be is fejezhetném a pályafutásomat" - tette hozzá.

 

OLDALTÖRÉS: A Barcelona bepanaszolhatja Mourinhót az UEFA-nál

 

 

 

A Barcelona bepanaszolhatja Mourinhót az UEFA-nál

A Real Madrid otthonában 2-0-ra megnyert Bajnokok Ligája-elődöntő után tett nyilatkozata miatt az FC Barcelona fontolgatja, hogy bepanaszolja José Mourinhót, a fővárosiak vezetőedzőjét az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA).

A katalán klub csütörtökön hajnalban a honlapján tette közzé, hogy ügyvédei megvizsgálják a portugál tréner szavait, és eldöntik, hogy az UEFA fegyelmi bizottságához fordulnak-e.

Mourinho élesen bírálta a találkozót vezető német Wolfgang Starkot, és arra is utalt, hogy az UEFA az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) támogatása miatt részesíti különleges elbánásban a Barcelonát.

"Ha elmondanám a bírónak és az UEFA-nak, amit érzek, ma véget érne a karrierem" - jelentette ki a Real mestere.

Az UEFA csütörtökön az ügyben azt közölte, hogy várja a játékvezető és a mérkőzés ellenőrének jelentését a találkozóról, s azok áttanulmányozása után dönt arról, hogy fegyelmi eljárást indít-e.

Wolfgang Stark kiosztott egy-egy piros lapot, a 62. percben pedig a lelátóra küldte a reklamáló Mourinhót. Az UEFA illetékesei a lefújás után mindkét edzőnek megtiltották, hogy a sajtótájékoztató előtt nyilatkozzanak.

 

 

OLDALTÖRÉS: Mourinho botrányai - KRONOLÓGIA

 

 

 

 

A Barcelonával szemben szerdán otthon 2-0-ra elvesztett Bajnokok Ligája-elődöntő után tett nyilatkozata nem az első botrányos megnyilvánulása volt José Mourinhónak, a Real Madrid vezetőedzőjének.

Íme a kétszeres BL-győztes portugál tréner botránykrónikája:

2004. február: még a Porto mestereként azzal gyanúsították meg, hogy a Sporting Lisboa elleni bajnoki után az öltözőfolyosón megtámadta a fővárosiakat erősítő Rui Jorgét, és széttépte a mezét.

2005. február: azzal vádolta meg Anders Frisk játékvezetőt, hogy a Chelsea barcelonai BL-mérkőzésének szünetében beengedte öltözőjébe a katalán kispadon ülő Frank Rijkaardot. Tiltakozásul nem vett részt a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Frisk cáfolta Mourinho állításait, később halálos fenyegetéseket kapott, és visszavonult. A portugál trénert két összecsapásra eltiltották, mivel az UEFA szerint "rossz hírnevét keltette a futballnak".

2005. május: a Liverpool elleni BL-meccs vitatott győztes góljáról közölte, hogy azt nem Luis Garcia, hanem a partjelző szerezte. Kijelentésével nagy vihart kavart.

2007. március: a Tottenham elleni kupamérkőzést követően állítólag kurafinak nevezte a játékvezetőt. "Nem sértésnek szántam, bár úgy is lehet érteni" - kommentálta az esetet az edző.

2007. április: a Liverpool elleni BL-találkozó közben hevesen 11-est reklamált kezezés miatt, pedig az a büntetőterületen kívül történt. Később epés megjegyzésekkel illette Markus Merk játékvezetőt.

2008. november: az Internazionale egyik elvesztett meccse után a RAI tévécsatorna riportere összehasonlította őt elődjével, Roberto Mancinivel, mire Mourinho félbeszakította az interjút.

2009. december: az Atalanta elleni 1-1 után megtámadott egy újságírót, és a karjánál fogva kirángatta az interjúszobából.

2010. február: a Sampdoria otthonában elért 0-0-s összecsapás során a bíró két Inter-játékost is kiállított, mire Mourinho keresztbe tett csuklókkal jelezte, hogy a sípmestert bilincsben kéne kivezetni a stadionból. Mozdulatáért három meccsre eltiltották, és 40 ezer eurós pénzbírságot kapott.

2010. február: a Milan elleni városi rangadó után közölte: "ma minden megtörtént annak érdekében, hogy ne mi nyerjünk". Mondatáért 18 ezer eurót kellett fizetnie.

2010. november: egy spanyolországi kupamérkőzés közben - bár a Real Madrid 5-1-re nyert - durván megsértette a játékvezetőt, amiért kétmeccses eltiltással bűnhődött.

2010. december: a Sevilla 1-0-s legyőzése után összeállított egy 13-as listát a játékvezető legsúlyosabb tévedéseiből. Florentino Perez klubelnök annyit fűzött hozzá, hogy a Realban nem szokták kommentálni a bíró ténykedését.

2011. február: a lyoni BL-találkozó után Wolfgang Starkon kért számon egy meg nem ítélt büntetőt: "én 50 méterről láttam a kezezést, ő öt méterről nem vette észre".

2011. március: kétszínűnek nevezett egy riportert, aki a bírókról alkotott véleményére kérdezett rá. "Amit mondok, azok nem vádak, hanem az igazság" - jelentette ki.

2011. április: élesen bírálta a Barcelona elleni BL-elődöntőt vezető Wolfgang Starkot, és arra is utalt, hogy az UEFA az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) támogatása miatt részesíti különleges elbánásban a katalánokat.

 

OLDALTÖRÉS: Az El Clásico nemzetközi sajtóvisszhangja

 

 

 

Az El Clásico nemzetközi sajtóvisszhangja

A nemzetközi sajtó a feszült hangulatot, valamint Lionel Messi duplázását emelte ki a 2-0-ás vendégsikerrel zárult Real Madrid-Barcelona labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntő másnapján.

Spanyolország:

El País: "A futball a Barcelonának adott igazat. A nagyszerű Messivel a vörös-kékek elintézték a satnya Realt - Pepe kiállítása előtt és után is."

El Mundo: "A Realt először tönkre tette a bíró, majd megsemmisítette a zseniális Messi."

Marca: "Miért? Egy túlzott piros lap miatt a Realnak negyedszer is tíz emberrel kellett harcolnia a Barca ellen."

As: "Stark játékvezető felfalta az El Clasicót."

Sport: "Messi a nagyfőnök."

Olaszország:

La Gazzetta dello Sport: "Bikaviadal Madridban: Messi matadorként két szúrással térdre kényszerítette a Realt. Mourinhót elküldték a kispadról."

Tuttosport: "Messi király kiűzte Mourinhót a Bajnokok Ligájából."

Corriere dello Sport: "Fantasztikus Messi! A két gól azt üzente: ciao, Real! Barcelona eksztázisban, Mourinho repült a pályáról."

La Repubblica: "A bolha két varázslatos góllal hódította meg Madridot."

Il Tirreno: "Messi a különbség."

Németország:

kicker: "Messinek köszönhetően a döntő küszöbén a Barca."

Bild: "Duplázás az El Clasicón, a szuper Messi legyűrte a Realt."

Süddeutsche Zeitung: "Messi legyőzte Mourinhót. Futball alig volt, annál több méltatlan vagdalkozás és lökdösődés."

Svájc:

Bild: "Kiállítva! Pepe elsózta a levest, Mourinho tombolt és UEFA-összeesküvésről beszélt."

20 Minuten: "Messi-szóló egy másik galaxisból. A BL-es El Clasico első felvonása sport helyett színházat hozott."

 

OLDALTÖRÉS: Messinek egy gól kell van Nistelrooy rekordjához

Messinek egy gól kell van Nistelrooy rekordjához

Messinek egy gól kell van Nistelrooy rekordjához

Messinek egy gól kell van Nistelrooy rekordjához

Már csak egy gól kell Lionel Messinek, az FC Barcelona argentin sztárjának ahhoz, hogy beállítsa a holland Ruud van Nistelrooy egy szezonra vonatkozó gólcsúcsát a labdarúgó Bajnokok Ligájában.

A 23 éves támadó szerdán kétszer talált be a Real Madrid elleni elődöntő első felvonásán (2-0), s ezzel már 11 gólnál tart a szezonban, míg Ruud van Nistelrooy még a Manchester United színeiben 12-szer volt eredményes a BL 2002/2003-as idényében.

 

Messi saját BL-csúcsát már megdöntötte, mivel eddigi legeredményesebb szezonjában, a 2008/2009-esben kilenc gólig jutott.

A Bajnokok Ligája elődjének, a Bajnokcsapatok Európa Kupájának csúcstartója Jose Altafini, aki az AC Milan színeiben 14 gólig jutott 1962/1963-ban.

A Bajnokok Ligája legeredményesebbjei (egy szezonban):

12 gól: Ruud van Nistelrooy (holland, Manchester United) 2002/2003

11: Lionel Messi (argentin, FC Barcelona) 2010/2011 (még tart)

10: Alessandro del Piero (olasz, Juventus) 1997/1998,

Mario Jardel (brazil, FC Porto) 1999/2000,

Rivaldo (brazil, FC Barcelona) 1999/2000,

Raúl (spanyol, Real Madrid) 1999/2000,

van Nistelrooy (Manchester United) 2001/2002,

Filippo Inzaghi (olasz, AC Milan) 2002/2003,

Kaká (brazil, AC Milan) 2006/2007

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!