Sport

2011.06.08. 09:50

Kosárlabda diákolimpia IV. korcsoport: bajnok a Bolyai fiúcsapata

Megnyerték az országos diákolimpia döntőjét a szombathelyi Bolyai iskola fiú kosárlabdázói a IV. korcsoportban - három játékost az All Star válogatottba is beválasztottak.

Vas Népe

A kosárlabda Diákolimpia IV. Korcsoportos országos döntőjében, Debrecenben, a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium fiú csapata képviselte Szombathelyt. A szombathelyi fiatalok  veretlenül érkeztek a tornára miután a Szombathely városi és a Vas megyei diákolimpiai döntőt, valamint az országos területi elődöntőt is magabiztosan megnyerték.

Célkitűzésük a legjobb négy közé jutás volt, amit sikerült jelentősen túlteljesíteniük, a Bolyai történetében fiú kosárlabda csapat először lett diákolimpiai bajnok.
A Bolyai az országos döntőn 5 mérkőzést játszott, a sorsolás alapján a nehezebb csoportba került, de sikerült a békéscsabai József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (86:53), a Budapest I. ker. Batthyány Lajos Általános Iskola (62:21, leléptetés az első félidő után), valamint a házigazda Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium (69:53) csapatait magabiztosan legyőzniük. Csoportelsőként az elődöntőben a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csapatával játszottak és sikerrel vették az újabb akadályt (75:43). A döntőben ismét a békéscsabai József Attila Általános Iskola következett, kiélezett első félidő után 4 pontos bolyais vezetéssel fordultak, de a 3. negyedbeli extra védekezésükkel és az egész mérkőzésen a zónavédekezés ellen mutatott remek támadójátékkal a mérkőzést gyorsan eldöntötték a maguk javára, így a 4. negyed már örömjáték volt számukra.

A döntő végeredménye: Bolyai Szombathely - József Attila Békéscsaba 84:64 (40:36).

A torna ötfős „All star” csapatába - az edzők szavazatai alapján - három bolyais játékos: Berényi Barna, Hódi Patrik és Popgyákunik Balázs is bekerült, amire eddig még nem volt példa a diákolimpiák történetében. Az országos döntő legjobb játékosa Hódi Patrik lett, aki Debrecen  különdíját kapta meg. „A csapat legjobb játékosa” díjat sajnos nem osztottak a rendezők, de a jelenlévők véleménye alapján a címet Kovács Bence érdemelte ki.

A diákolimpiai bajnokcsapat névsora:
Berényi Barna, Czömpöly Ottó, Gáspár Gergő, Hódi Patrik, Kártyás Patrik, Kovács Bence, Lendvai Richárd, Németh Ákos, Popgyákunik Balázs, Tóth Barna, Tóth Norbert, Varga Soma. Felkészítő edzők: Móricz Attila és Kovács Zsolt

 A diákolimpiai IV. korcsoportos döntő végeredménye:

1. NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely
2. József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Békéscsaba
3. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Paks
4. Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
5. Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium
6. Budapest XI., Újbudai Grosics Gyula Általános Iskola
7. Kaposvári Általános Iskola
8. Budapest I. Batthyány Lajos Általános Iskola

Végezetül meg kell jegyezni, hogy a diákolimpiák történetében példa nélkül álló módon, a IV., az V. és a VI. korcsoportos fiú kosárlabda diákolimpiai bajnokságot 2011. évben szombathelyi iskolák nyerték, mivel az V. és VI. korcsoportban a Nagy Lajos Gimnázium csapatai diadalmaskodtak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!