Sport

2012.08.20. 17:34

Ligeti Dánielnek csalódás volt az olimpia

Szombathely - Nagy önbizalommal és tervekkel vágott neki élete első olimpiájának a Haladás VSE nehézsúlyú birkózója, Ligeti Dániel – de csalódottan kellett hazajönnie.

Horváth Erika

Most elég nehéz lenne elhitetni egy kívülállóval, hogy Ligeti Dániel az egyike a legpozitívabban gondolkozó Vas megyei sportolóknak. A londoni olimpia előtt még duzzadt az önbizalomtól. Hiszen tavaly bronzérmet, idén ezüstöt szerzett az Európa-bajnokságon, s ha a tavalyi vb-n még nem is sikerült, de az első 2012-es kvalifikációs versenyen, Szófiában első helyezésével megszerezte az olimpiai kvótát a 23 esztendős birkózó.

– Úgy utaztam ki Londonba, hogy maximálisan felkészültem, úgy éreztem, nyerhetek is – idézte vissza az olimpiát Ligeti Dani. – Persze jobban örültem volna, ha egy gyengébb birkózóval kezdek, de a fehérorosz világbajnok, Semarov ellen is győzni mentem fel a szőnyegre. Talán mást kellett volna birkóznom ellene, átvenni a passzív, kivárásos stílusát, de nem akartam golyóhúzásra bízni a végeredményt, azt gondoltam, vagyok olyan erős, jó a kondim is, próbáltam akciókat csinálni. Ő viszont 30 évesen a mezőny egyik legerősebbje és legtapasztaltabbja, tudott válaszolni. Nem néztem még vissza a meccset, amíg nem lesz rá szükség, nem is szeretném. Ahhoz képest, hogy a mi felkészülési körülményeink, úgy az edzőpartnerek, mind a birkózók megbecsülése terén messze alulmaradnak sok országhoz képest, az eddigi eredményeim ezen túlmutatnak. De mindent elcseréltem volna azért, hogy megnyerjem azt az első meccset Londonban. Egyelőre a birkózással sem akarok foglakozni, pihennem kell pszichésen is. Nagyon megviselt az olimpia, a nagyapám halálán kívül még nem éreztem ennyire padlón magam.

A szombathelyi birkózónak a pihenő alatt választ kell találni a hogyan továbbra. Persze nem arra, hogy birkózik-e tovább, hisz megvannak a legközelebbi célok: októberben országos bajnokság, jövőre Eb és vb. Hanem, hogy milyen stílusban. Dani – bár idén is több kilónyi izmot magára szedett – még mindig 115 kilósan birkózik a 120-ban. A nagyobb testsúly kicsit lelassította – még ezzel sem azonosult igazán –, és hát a nehézsúlyú birkózók 90 százaléka vele ellentétben nem a támadást, akciózást preferálja. Átalakítsa-e ő is a birkózását, vagy kitartson a saját, kreatív stílusa mellett? – ez itt a kérdés.

– Dani súlycsoportjában mindenki ott volt, aki számít, köztük tíz olyan versenyző is, akivel életveszélyes összekerülni. És nem volt jó a sorsolása sem – mondta az olimpiai szereplésről Veréb István, Ligeti Dániel klubedzője. – A fehérorosz ellen más taktikával talán eredményesebb lehetett volna. Daninak még tovább kell fejleszteni a fizikumát, s több rutinnal sokkal több esélye lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!