Sport

2012.12.20. 22:36

Pars különdíja a Sportcsillagok gálaestjén

Budapest - Csütörtökön este a Syma-csarnokban rendezték meg a Sportcsillagok gáláját, ahol átadták az Év sportolója elismeréseket is. Pars Krisztián különdíjat kapott.

Horváth Erika

A magyar sportújságírók 55-ödször szavazhattak arról, hogy kik legyenek az év sportolói. Csaknem háromszázan voksoltak férfi, női, csapat, edző és szövetségi kapitány kategóriában. Az összesítés alapján hirdette ki a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) az első három helyezetteket ma a Sportcsillagok gáláján.

A szövetségi kapitány kategóriában az olimpiai negyedik férfi kézilabda-válogatott szakvezetőjéé, Mocsai Lajosé lett az első hely 944 ponttal. A második helyen a tavalyi győztes Storcz Botond (911), a kajak-kenusok kapitánya, míg a harmadikon Kiss László (620), az úszók vezetője végzett.

Pars Krisztián (balra) nemrég díszpolgár lett, a sportcsillagok estjén pedig különdíjat kapott (Fotó: Vas Népe archív)

A legjobb női sportoló címet Risztov Éva (1335) érdemelte ki, aki a hosszútávúszás 10 km-es számában nyert aranyat a londoni olimpián. A második a K-1 500 méteren, valamint a női kajaknégyes tagjaként is olimpiai bajnoki címet szerzett Kozák Danuta (1041) lett, míg a harmadik az olimpiai bronzérmes cselgáncsozó, Csernoviczki Éva (465).

Az edzőknél Széles Sándor (698), az úszó Gyurta Dániel mestere bizonyult a legjobbnak, a második helyre Kovács István (605),  a tornász Berki Krisztián edzője, a harmadikra Csipes Ferenc (595) kajakos edző ért. Pars Krisztián edzője, Németh Zsolt (158) a nyolcadik lett a rangsorban.

Aztán a csapatok következtek. Első helyezettként a Dombi Rudolf-Kökény Roland (1072) kajakkettest, másodikként a szintén olimpiai aranyérmes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Zur-Fazekas Krisztina összetételű női kajaknégyest (857), harmadikként pedig a Londonban negyedik férfi kézilabda-válogatottat (590) köszöntötték.

Kicsit előrevetítette a végeredményt, hogy a Dobó SE idén olimpiai és Európa-bajnok kalapácsvetője, Pars Krisztián a média különdíját vehette át. Aztán kiderült, hogy ő az a londoni aranyérmes, aki nem fért fel a férfi kategória dobogójára - negyedik lett 381 ponttal. Az első helyet a világcsúccsal olimpiai bajnok úszó, Gyurta Dániel (1109)  szerezte meg a lólengés aranyérmese, Berki Krisztián (1017) és a párbajtőrben londoni első Szilágyi Áron (746) előtt.

Minden kategóriában kihirdették a legjobbat a fogyatékkal élőknél is.

Szövetségi kapitány: 1. Sós Csaba (úszás). Női: 1. Krajnyák Zsuzsanna (vívás). Edző:  1. Aranyosi Péter (asztalitenisz). Csapat: 1. Női kerekesszékes párbajtőrcsapat (Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Juhász Veronika). Férfi: Pálos Péter (asztalitenisz).

A közönségszavazás eredményeképpen 2012 legnépszerűbb magyar sportolójának járó különdíjat Michelisz Norbert túraautó-világbajnok kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!