Sport

2013.01.18. 18:22

Szombathely-Körmend rangadó

Szombathely - Az NB I. A-csoportos kosárlabda- bajnokság 17. fordulójában szombaton 18 órás kezdéssel megyei rangadónak ad otthont az Arena Savaria

Tóth Gábor

Az év egyik legfontosabb meccse Vas megyében: Falco – Körmend (a másik a Körmend – Falco...). Így van ez akkor is, ha mostanában egyik fél sem kényezteti el szurkolóit. Jelzi a jelenlegi állapotokat az is, hogy az elmúlt napokban mindkét klub légióscserékkel igyekezett felfrissíteni keretét – a Rába-parti egylet kétszer is váltott. De a győzelmek csak nem jönnek, se a Szombathely, se a Körmend nem nyert még az új esztendőben.

A Falco hazai pályán kapott ki a Pécstől (94-95), majd elbukott Pakson (85-65), legutóbb pedig a kupában maradt alul a Kaposvár vendégeként (98-93). A Körmend a Pécs otthonában futott bele egy nagy kupapofonba (81-62), majd hazai pályán verte az Alba (93-104).

A Falco rutinos vezére, Kálmán László (balra), és a Körmend ifjú irányítója, Ruják András ismét összecsap
Fotó: Kiss Teodóra

Amelyik csapat megnyeri a vasi rangadót, az vélhetően kilábal a hullámvölgyből, és újult erővel futhat neki az alapszakasz hajrájának. – Alakul, fejlődik a játékunk, de ez eddig nem párosult győzelemmel – fogalmazott Bencze Tamás, a SZOVA-Trend Optika KC Szombathely trénere. – Így most különösen fontos számunkra a rangadó. Nem csak a presztízs miatt kell nyernünk, hanem amúgy is nagy szükségünk van a győzelemre. Komoly győzelmi kényszer alatt kell tehát megvívnunk a meccset, de magunknak tettük nehézzé a helyzetünket. A következő néhány napban eldől a sorsunk.

Ha legyőzzük a Körmendet, nyerünk Jászberényben, majd kiharcoljuk a kupatovábbjutást a Kaposvár ellen, akkor a helyére kerülnek a dolgaink – de most csak a Körmendre koncentrálunk. Ellenfelünk sem szerepel túl fényesen, pedig nem rossz csapat. Úgy látom, hogy a légiósváltások bejöttek riválisunknál, legalábbis egységesebbnek tűnik. Tudjuk, hogy a Körmend főleg hazai pályán erős, de most egy megyei rangadóról van szó, ilyenkor nem számít, hogy hol rendezik a meccset, ki áll jobban a tabellán.

Az első pillanattól kezdve agresszív játékot, kemény védekezést várok a fiúktól. Nem szabad, hogy ellenfelünk lendületre kapjon, hogy ráérezzen a dobásokra. Ha mi diktáljuk a tempót, akkor nem lesz baj. Szanati kisebb sérüléssel bajlódik, mindenki más egészséges. Szükségünk lesz szurkolóink támogatására is. – Mindenki egészségesen várja a megyei rangadót, amelyen a nézők, szurkolók részéről is mindig fokozottabb az elvárás – mondta Hencsey Tamás, a Lami-Véd Körmend vezetőedzője. – A hét első napjaiban még a fizikai munkán volt inkább a hangsúly, de a hét közepétől már taktikai felkészülés folyt. Mindkét oldalon két új játékos van, ezért azt gondolom, hogy egyik csapatnál sincs még meg a teljes összeszokottság. A szombathelyieknél a délszláv Zagorac az egyik új ember, nagyon képzett, nemcsak a palánk alatt tud dolgozni, kintről is eredményes és jól is passzol. Rubint pedig régebb óta ismerjük. Nálunk is két új ember van, akik jól dolgoztak együtt a többiekkel. Sok időt fordítottunk a játékok elsajátítására, de fontos lesz, hogy az ezekből adódó helyzeteket, lehetőségeket hogyan sikerül felismerni. Az irányító Krayem egy-egy és kettő-kettő elleni játékban is erős, remélem, hogy ezáltal a támadásunk még gyorsabb lehet. Keményen készült az egész keret a rangadóra, ami mindig kétesélyes, bárhol is rendezik meg. Remélem, hogy egy jó és sportszerű mérkőzést tudunk játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!