Sport

2013.02.19. 19:04

Hatos köszöntése a birkózó Golden GP-n

Tizennyolc ország mintegy 110 versenyzőjét várják a Szombathelyen tizedik alkalommal megrendezendő kötöttfogású birkózó Golden Grand Prix-versenyre. Itt köszönthetjük az olimpiai bronzérmes Hatos Gábort is.

Horváth Erika

Immár tizedszer rendezik meg Szombathelyen a kötöttfogású birkózók egyik nagyszabású versenyét, a Golden Grand Prix-viadalt. Az eddigi nevezések alapján szombaton és vasárnap négy földrész 18 országának mintegy 110 birkózója lép szőnyegre az Arena Savariában. Mint a keddi sajtótájékoztatón Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya elmondta, összesen 22 magyar indul, ebből 13-an válogatott színekben. Nem ez ígérkezik a legerősebb szombathelyi nagydíjnak, de lesz a mezőnyben világbajnok (Kiss Balázs), nyolc kontinensbajnok, illetve három olimpiai érmes is. Eljött a kapitánnyal a Londonban 55 kg-ban bronzérmet szerzett Módos Péter, őt sajnos csak a szőnyegek mellett láthatjuk, hiszen nemrégiben vállműtéten esett át. Viszont indul London 66 kilós ezüstérmese, Lőrincz Tamás.

Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmesként térhet vissza Szombathelyre  (Fotó: Kiss Teodóra)

Ahogy már hagyomány, szabadfogású betétversenyt is rendeznek - elsősorban azért, hogy a Haladás VSE legjobbjait élőben láthassa a hazai közönség. A 74 kilóban Hatos Gábor és Molnár Bálint, a 84-ben ifj. Veréb István, a 120-ban Ligeti Dánielt és Csercsics Richárd is szőnyegre lép.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere elmondta, hogy ezt az alkalmat felhasználva szeretnék olimpiai dobogósnak kijáró ünneplésben részesíteni Hatos Gábort, aki bronzérmét utólag, nem a nagy nyilvánosság előtt kapta meg. A szombaton 17.30-kor kezdődő köszöntésnek bárki részese lehet.

Birkózásról lévén szó, a sportág olimpiai jövőjével kapcsolatosan Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség igazgatója adott tájékoztatást. Elmondta, milyen nagy felzúdulást váltott ki az egész világon, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága a birkózást javasolja levenni a 2020-as olimpia műsorából. A laikusok véleménye is az, hogy az egyik legősibb sportág nélkül nem olimpia az olimpia. Hatalmas erő mozdult meg a birkózás érdekében szerte a világon, s bíznak benne, hogy sikerül visszafordítani a negatív törekvést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!