Sport

2013.02.18. 18:38

Sakk: a Haladás VSE megszorongatta a bajnokot

Nagykanizsa - Győzelemmel felérő minimális vereséget szenvedett a sokszoros bajnok, az NB I. éllovasa, a Nagykanizsa otthonában a Haladás VSE sakkcsapata.

Horváth Erika

Aquaprofit-NTSK-Haladás VSE 6,5-5,5. - Nagykanizsa, NB I-es sakk csapatbajnoki mérkőzés.

Egyértelműen a hazai környezetben játszó, tíz nagymesterrel kiálló bajnoki címvédő volt a mérkőzés esélyese. Főként, hogy a Haladás messze nem a legerősebb összeállításban tudott asztalhoz ülni; csupán két nagymesterrel. Minden táblán nagyobb értékszámmal bírtak a hazaiak, átlagban 100-200 Élő-ponttal.

Ruck Róbert nagymester  a hat fordulóban már 4,5 pontot szerzett sötéttel (Fotó: Benkő Sándor)

Az éltáblán érdekes partit váltott Balogh Csaba és Prohászka Péter. Utóbbi a megnyitásban „leeprészett” egy vezérszárnyi gyalogot, előnyét a végjátékig őrizte, de Balogh tisztjeinek aktivitása miatt döntetlennel zárult a játék (1/2-1/2). Bravúros győzelmet ért el Ruck Róbert a fiatal szlovén válogatott, Luka Lenic ellen. A sötéttel játszó szombathelyi nagymester mikroszkópikus előnyét a végtelenségig nyúzta, és kitartását siker koronázta (0-1).

Márkus Róbert és Németh Miklós már a megnyitásban gyors döntetlenben egyezett meg (1/2-1/2). Kovács Gábor sötéttel ugyan elvesztett egy gyalogot az egykori olimpiai bajnok Ribli Zoltán ellen, de erős futójával tartotta a döntetlent (1/2-1/2). A HVSE újdonsült U20-as bajnoka, Nagy Gábor bátor, egységes, jó játékkal magabiztosan győzte le a sokszoros olimpikon Pintér Józsefet (0-1).

Az előző szezonban még a Haladást erősítő Bánusz Tamás ellen Kiss Attila rosszabb állásból gyaloghátrányba került, de a végjátékban egy újabb gyalogáldozattal aktivitáshoz jutott. Ettől kezdve már nem forgott veszélyben a fél pont (1/2-1/2). A vasiak horvát légiósa, Mladen Trbojevic világossal bátran nekiesett a 200 Élő-ponttal magasabban jegyzett Bérczes Dávidnak, érdekes anyagi megoszlású döntetlen végjátékba torkollott a mérkőzés (1/2-1/2).

A FIDE-mester Ruck Tamás sötéttel nagyon szépen kompenzálta a tudásbeli különbséget dr. Flumbort András nagymester ellen. Az egyenlő állásban döntetlenre adták a partit a felek (1/2-1/2). Varga Melindának nem volt esélye a 360-nal több Élővel rendelkező Medvegy ellen (1-0). Makk Róbert sötéttel gyalogelőnyt szerzett Jr. Galyassal szemben, ám végül nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel (1-0). Magyar András világossal szépen tartotta az egyensúlyt a többszörös női magyar bajnok Gara Tíciával szemben (1/2-1/2). A szombathelyiek vezetője, Pergel László fokozatosan hátrányba került, ezúttal nem tudta pontszerzéssel segíteni csapatát (1-0).

Ritkán szorították meg úgy a bajnokcsapatot, mint ahogy most a tabellán harmadik Haladásnak bravúros teljesítménnyel sikerült.

Győzött: Ruck R., Nagy G.. Remizett: Prohászka, Németh M., Kovács, Kiss, Trbojevic, Ruck T., Magyar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!