Sport

2013.11.17. 15:40

Na, ugorjunk bele!

A fejlesztő pedagógiában is hasznosítható az a sporteszköz, amelyet két magyar edző talált fel.

Vadas Lucia

Egy magyar kosárlabdaedző-páros találmánya a variálható sportlétra. A sportszer a szakemberek szerint az egyik leghatékonyabb és legsokoldalúbb képességfejlesztő eszköz a sportszerpiacon.

Hatékonysága abban rejlik, hogy növeli a gyorsaságot és a mozgékonyságot javítja a koordinációt, javítja az ideg-izom kapcsolatokat, fejleszti az általános ügyességet, a kitartást és az állóképességet, megtanít a pontosságra, javítja a ritmusérzéket, segít az egyensúly fejlesztésében, javítja az irányváltás képességét, segít a sportspecifikus mozgások tanulásában. De legalább ilyen fontos, hogy a gyerekek élvezik.

Eddig ezer gyakorlatot találtak ki a sportlétrához, a legegyszerűbbtől a fociedzéseken használt kőkemény mozgássorokig. A láb ügyességének és gyorsaságának fejlesztésén kívül a karok és a törzsizomzat is edzhető, a különböző kéztámaszokban végezhető gyakorlatokkal.

Korhatár nélkül használható, mivel különböző nehézségi szintű gyakorlatok végzésére alkalmas. A sokféleképp variálható sportszernek a fejlesztő pedagógiában is hasznát lehet venni.

Feltalálói, Cseresznyés Ferenc és Kertész Tamás péntek délután adtak át egy sportlétrát az Aranyhíd Nevelési és Oktatási Központnak, ajándékba. Az eszköz használatát is bemutatták az egyik tanteremben.

Nem csak azért ott, mert az iskola tornatermében épp pingpong-edzés volt, amikor megérkeztek, de azt is demonstrálva, hogy a sportlétra kevés helyet igényel, nem muszáj tornateremben használni. Sőt, a testneveléstől is el lehet vonatkoztatni. Matematika oktatásába is be lehet vonni. Lehet számolni ugrálás közben, lehet a páros számokra ráugrani.

Újszerű megoldásai lehetővé tették a sportlétra három dimenzióban való használatát. Ami elsőre műanyagból összeállított ugróiskolának tűnik, máshogy rakva kiemelkedik a padló síkjából. (És akkor geometria-oktatás...)

A sportszer kilenc, egyenként 45x45 centiméter nagyságú műanyag négyzetből áll, amelyek a létraformán kívül más alakzatokká is formálhatók, a mindenkori igényeknek megfelelően.

A kilenc műanyag elem rugalmas kapcsolatban van egymással, hajlítható a szerkezet, szétszedés nélkül is többféle formát tud felvenni. A négyzetek szétkapcsolhatóak, így a létra elemei önállóan is használhatók különböző feladatokra.

Cseresznyés Ferenc és Kertész Tamás januárban egyedüli magyar találmányként mutatják be sportlétrájukat a müncheni ISPO-n, amely Európa legnagyobb sportszer- és szabadidős kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!