Sport

2013.12.26. 14:40

Húsz éves jubileumát ünnepelte a SZAK

Szombathely - Megalakulásának huszadik évfordulóját családias légkörben ünnepelte a Szombathelyi Asztalitenisz Kör (SZAK).

Horváth Erika

A Szombathelyi Asztalitenisz Kör 1993 őszén alakult meg, 2004. január 4-én jegyezték be. A 20 éves születésnapot ünnepelték az elmúlt szombaton a múlt és jelen pingpongosai. Az ünnepség főszervezője természetesen Szarka Tibor volt, aki a kitalálója és a kezdetektől vezetője, motorja az egyesületnek. A „batyus" évzáró hagyomány a SZAK-nál, ilyenkor az Aranyhíd oktatási központ tornatermében – ez (korábban Frim Jakab iskola) az otthonuk a kezdetektől – fehér asztal mellett van együtt a nagy pingpongos család. Az idei rendezvényen Szarka Tibor az egyesület fotóarchívumának segítségével múltidézésre is hívta a vendégeket.

A SZAK elsősorban férfi szakágáról ismert az országban, pedig 1993-ban a megszűnt Sabaria SE női gárdájának átvételével kezdte meg működését; a nők 2003-ig az NB I. A-ban, illetve B-ben szerepeltek. A férfiak – az NB I/B-s Latex-Bükfürdőből – 1994 tavaszán csatlakoztak hozzájuk. A SZAK férficsapata tíz éven át játszott a legmagasabb osztályban. A legjobb helyezése bronzérem volt az Extraligában a 2005/2006-os szezonban (Németh Dávid, György Szilárd, Pálosi Balázs, Vajda Attila). A 2010/2011-es idényben 18 éves átlagéletkorú csapat játszott és tartotta meg élvonalbeli tagságát (Szita Márton, ifj. Szarka Tibor, Szarka Zsolt, Fixl Balázs). A SZAK-ban a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek az utánpótlás-nevelésre, aminek be is érett a gyümölcse, hiszen a legeredményesebb dunántúli utánpótlásbázissá vált. Ez a 14 éve itt – illetve a sportiskolánál – dolgozó Vaida Florinnak köszönhető, aki munkája elismeréseként nemrégiben a Pünkösty Csaba-díjban részesült.

Sajnos a jelen helyzet nem túl rózsás. Anyagi okok miatt a nyáron az NB I-től való visszalépésre kényszerült az egyesület. Maradt egy NB III-as csapata, amelyben viszont minden játékos saját nevelésű. Néhány évre még szükség van, hogy a fiatalok elődeik szintjére fejlődjenek.

Addig is időnként láthatunk jó, színvonalas asztaliteniszt Szombathelyen. Szarka Tibor fáradhatatlan szervezőmunkájának – és a támogatóknak – köszönhetően 1995 óta 23 országos ranglistaversenyt rendezett a SZAK. Idén megvalósulhatott egy nagy álom – az Arena Savariában az eddigi legnagyobb versenyt, egy ifjúsági és serdülő magyar nemzetközi bajnokságot bonyolítottak le. És már nyakunkon a következő: január 29. és február 1. között felnőtt és U21-es World Tour-versenynek lehet házigazdája Szombathely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!