Sport

2013.12.20. 16:30

Pars a harmadik

Pars Krisztián is díjazott volt az idei Sportcsillagok Gáláján a hazai sportújságírók a 2013-as év harmadik legjobb férfi sportolójának választották.

Horváth Erika

A magyar sportújságírók 56. alkalommal szavaztak az év legjobb sportolóira. A csütörtökön este rendezett Sportcsillagok Gáláján Pars Krisztián, a Dobó SE 2013-ban világbajnoki ezüstérmet szerzett (2012-ben olimpiai és Európa-bajnok) kalapácsvetőjét is színpadra szólították, az úszó Gyurta Dániel és a kenus Vajda Attila mögött lett második.

Tavaly igen, de most egyáltalán nem számítottam arra, hogy felállhatok a legjobbak képzeletbeli dobogójára. 2012-ben az olimpiai bajnokként nem jutottam az első három közé kicsit fájt is. Az idei díj viszont kárpótlást jelent ezért mondta a Sportcsillagok Gálájáról Pars Krisztián.

A befektetett munkának, a nagyszerű eredménynek ez a díjátadó is egyfajta aratása volt. Egy másik: nemrégiben a Duna Palotában a világhírű zeneszerző, Tommy Vig egy harminc tagú fellépő gárdával mutatta be a londoni magyar aranyérmesek tiszteletére komponált nyolc vadonatúj szimfóniáját. A Krisztiánnak ajánlott a Vetés-aratás címet viselte.

Az elismerések után Pars Krisztián remélhetőleg hamarosan kezébe veheti a kalapácsot is (Fotó: Szendi Péter)

 

- Ebben a műfajban nem vagyok jártas, de érzékeltem a darabban a dobások a felpörgés és kidobás ritmusát. Jó volt hallgatni, mert előhozta bennem a dobókörben megélt dolgokat folytatta a kalapácsvető, akivel természetesen arról is szót váltottunk, hogyan halad rehabilitációja az október végi vállműtéte óta. Minimális fájdalmat még érzek, de már rendszeresen mozgok, futok, úszom. Úgy tűnik, január 3-án belevághatok az igazi edzésmunkába is. Majd a dobásoknál derül ki, hogy minden rendben van-e. Az állapotomtól függ, hogy indulok-e a márciusi, téli Európa Kupán. A jövő évben a zürichi Európa-bajnokság lesz a főversenyem - egyben a nagy visszavágó is a lengyel Fajdekkel, aki megelőzött a tavalyi világbajnokságon.

Pars Krisztián nemcsak a Magyar Sportújságíró Szövetség elismerését nyerte el a 2012. évbeli teljesítményéért, hanem természetesen a Magyar Atlétikai Szövetségét is. Minden idők legeredményesebb magyar atlétáját hatodszor választották az év férfi atlétájának (szintén kalapácsvető, a veszprémi Orbán Éva lett a nők legjobbja). A MASZ csak a februári atlétabálon köszönti a díjazottakat, de már megnevezte azokat. Eszerint a tíz kategóriagyőztesből öt (pontosabban hat) Vas megyéből kerül ki.

Pars Krisztián mellett Dobó SE-s a legjobb ifjúsági lányversenyző, az ifi világbajnok és junior Eb-ezüstérmes Gyurátz Réka, a legjobb junior lányatléta, a junior Eb-bronzérmes Banga Beatrix is. Az ő mestereik, Németh Zsolt és Németh László közösen nyerték el az év atlétaedzője címet. A Haladás VSE korosztályos Eb-ezüstérmes kalapácsvetője, Hudi Ákos pedig a legjobb U23-as férfiversenyző lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!