Sport

2014.04.04. 17:55

Bronz Verébtől is

Vantaa - A finnországi birkózó Európa-bajnokságon a Haladás VSE másik indulója, a 86 kilós ifj. Veréb István is bronzérmet szerzett.

Horváth Erika

A szabadfogásúak 86 kg-os súlycsoportjában 23 birkózó mérlegelt. A HVSE tavaly világbajnoki bronzérmet szerző 26 éves válogatottja a bivalyerős alsó ágra került. Annyi könnyebbsége volt, hogy selejtezőt nem kellett vívnia, de a nyolcaddöntőben Talmuraz Friev Naskidaevával kezdett, aki juniorként még az orosz színeket képviselte, tavaly pedig spanyolként ötödik lett a budapesti vb-n. Még egy perc sem telt el, amikor Frievet aktivitásra sarkallta a mérkőzésvezető. Rögvest ezután kikapta Veréb lábát és mögékerült (0-2). A folytatásban igyekezett akciókat indítani a magyar birkózó, de egyik sem sikerült. A második menetet azonban – láthatóan jobb kondíciójával is – már ő uralta; szép megoldásaival háromszor is módosított az eredményen – 1-2 után 3-2-re alakította az állást, végül 5-2-re nyert. A negyeddöntőben egy ifjú, 20 esztendős tehetség következett. Gamzat Oszmanov az idei nemzetközi versenyeken nyújtott teljesítményével került be az azeri felnőtt válogatottba, sőt, az Eb-esélyesei között emlegették. Nos, nagyon kemény mérkőzést vívtak, de a végén mi örülhettünk. Az első percek meddő állóharcban teltek, mindkét birkózót figyelmeztette passzivitásért a bíró, s két perc után Verébet meg is intette, így Oszmanov kapott egy jutalompontot (0-1). A második menet első percében az azerivel is lejátszódott ugyanez (1-1). Aztán a magyar fiú tovább fárasztotta riválisát, akit egy perccel a találkozó vége előtt ismét megintettek (2-1). „Jimmy" nem bízott semmit a véletlenre, egy szép kontrából mögékerült, és magabiztosan nyert (4-1). Ez a győzelem már mindenképpen éremcsatát jelentett. A döntőért az oroszok 18 esztendősnek jegyzett csodabirkózója, Abdulrasid Szadulajev ellen lépett szőnyegre. Szadulajev eddig csak két ifi világbajnokságon szerepelt (még a junior kor is előtte van), de elképesztő gyorsasággal és technikával rendelkezik, az Eb előtt minden nagy nemzetközi versenyt is megnyert (az Eb-n összesen három pontot csináltak ellene). A negyeddöntőben 11-0-s technikai tussal intézte el azt a grúz Marszagisvilit, akinek a londoni olimpiai bronzérme mellett Eb-arany és -ezüst, valamint vb-bronz is van a tarsolyában. Nos, Verébnek egy percig sikerült ellenállnia. Aztán beindult a Szadulajev-henger, két akcióból elérte a technikai tushoz szükséges tízpontos különbséget az orosz, 0-6 után a harmadik perc elején 0-10-zel fejeződött be a találkozó.

Ifj. Veréb István jó erőben birkózott és nagyszerűen koncentrált, meg is szerezte első Eb-érmét. Fotó: Kricskovics Antal

„Nem nagyon tudtam megfogni ezt a fiút. Nagyon ügyes volt, sajnos így alakult. Azért jó lenne este egy bronzérmet nyerni" – mondta a meccs után Veréb István jobb alkarját fájlalva.

De a bronzmeccs nem indult túl jól. A magyar fiú idegesen kezdett, és nem találta a kontaktot a jóval magasabb Marszagisvilivel – alig két perc elteltével már két intése is volt (0-2). A második menetben is a grúznak állt a zászló, hiszen előbb kivitte a szőnyegről (0-3), majd 4:50-nél mögé is került Verébnek (0-5). De ő az utolsó percben bebizonyította, hogy nincs lehetetlen. Előbb egy lábra támadás után fáradó riválisa mögé került (2-5), aztán meg is intették a menekülő grúzt (3-5). Már csak 10 másodperc volt hátra: Veréb azon nyomban egy gyönyörű páros combfogásos lábra támadással ledöntötte, Marszagisvili pedig az utolsó pillanatban tusba került. Meglett a bronzérem!

Pénteken a vigaszágról felkerülve a 70 kilóban Gulyás Zsombor és a női 75-ben Németh Zsanett is bronzéremért birkózhatott – mindketten kikaptak és ötödikek lettek.

Végeredmény, 86 kg: 1. Abdulrasid Szadulajev (orosz), 2. Murad gajdarov (fehérorosz), 3. Musza Murtazalijev (örmény) és ifj. Veréb István (magyar).

Kapcsolódó hír:

Bronz Ligetitől

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!