Sport

2014.06.04. 09:45

Iron Cross Tour az erőállóképesség jegyében

Körmend - Vasárnap a körmendi Piactéren megkezdődik az Iron Cross Tour 2014 versenysorozata.

Horváth Erika

Egyre nagyobb teret hódítanak a világban azok a többféle feladatból álló versenyek, amelyekben az erő-állóképesség kap főszerepet és óriási, mondhatni kommandós kiképzésnek megfelelő felkészültséget igényelnek. A versenyszámok - amelyek a szervezők fantáziájához mérten változhatnak - néhány tradicionális sportág, például a szertorna, a súlyemelés, néhol az úszás elemeit ötvözik, illetve vegyesen tartalmaznak kardio- és izomerő-gyakorlatokat. Az első ilyen Vas megyei versenyt vasárnap 10 órától a körmendi Piactéren rendezik  - és nagy látványosságot ígér a kilátogatóknak.

Nagy felkészültséget igényel a verseny. Elöl Szollár János szakedző, szervező, egyben a körmendi helyszín házigazdája. Fotó: Szendi Péter

Egy baráti társaság határozta el, hogy nálunk is népszerűsíti ezt a mozgásformát. Amely ugyan mindenki számára nyitott, de nagyon komoly felkészültséget igényel, csak megfelelő edzettségi állapotban javallott. A körmendi versenyre 21 férfi és 6 női egyéni résztvevő nevezett, illetve 19 ötfős csapat is (itt váltóban teljesítik a feladatokat) tudtuk meg dr. Szendrő-Németh Tamás főszervezőtől. Csak egy kis ízelítő a versenyfeladatokból: helyből szakítás, függeszkedésből páros láb-emelés, húzódzkodás, fekvőtámasz, dobozra ugrás, négyütemű fekvőtámasz stb. S ha valaki ezekre csak legyintene, a gyakorlatokat meghatározott ismétlésszámmal (10 20) kell végrehajtani, aztán átfutni a következő állomáshoz... és nincs megállás. Az értékelésben az számít, hogy a feladatokból ki tud adott idő alatt többet végrehajtani, illetve ki teljesíti gyorsabban.

Az Iron Cross Tour körmendi (száraz) versenye után három vizes medencével kombinált viadal következik. Július 5-én a Tó fürdőn, július 26-án Bükfürdőn, augusztus 16-án pedig a sárvári fürdőn. Lesz tehát még alkalom ezzel az összetett sportággal való ismerkedésre, illetve a csatlakozásra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!