Sport

2014.08.25. 18:00

Európai fiatalok az atlétikáért

Szombathely - Nagyon sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodott az Európai Atlétikai Szövetség által szervezett ifjúsági fórumon Magyarország küldötte, a szombathelyi Kívés Blanka.

Horváth Erika

Magyarország egy kvótát kapott arra a fórumra, amit az Európai Atlétikai Szövetség a zürichi Eb idején rendezett 18 30 esztendős fiatal atlétikai vezetők számára. Pályázat útján esett a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) választása a csupán 17 éves, ám minden feltételnek megfelelő Kívés Blankára. A Bolyai gimnázium érettségi előtt álló diákja kilenc éve fut édesapja, Kívés István hosszútávfutó-csoportjában a SZoESE-ben. A korosztályos országos bajnokságokon, diákolimpiákon számos bajnoki címet szerzett csapatban, már két mezeifutó iskolai vb-n is szerepelhetett. Nem okozott gondot neki az angol nyelvű önéletrajz és motivációs levél sem. Bőséges önkéntes munkáról is beszámolhatott, illetve arról is, hogy már két éve tart játékos atlétikai foglalkozásokat 6 9 éves gyerekeknek.

- Egy posztert is kellett vinni; kézenfekvő volt, hogy én a kicsikre koncentrálok, hiszen ez az egész fórum róluk szól. De benne volt a folytatás is, a mi futócsoportunk apával, illetve a legeredményesebb tanítványával, Kálovics Anikóval.

Kívés Blanka a 80-as évek középtávfutó klasszisával, az 1500 méteren kétszeres olimpiai bajnok Sebastian Coe-val, aki az Európai Atlétikai Szövetség alelnökeként vett részt a fórumon (Fotó: Családi archívum)

Hatvannégyen vehettek részt Európából a négynapos zürichi fórumon, amelyen számos előadást hallgathattak arról, hogyan lehet megnyerni az ifjúságot az atlétika számára, pénzt szerezni a sportág fejlesztéséhez. Hogyan működnek már jól kifejlesztett gyermek atlétikai központok, és a vezetői képességek fejlesztésére is fordítottak időt.

- Nagyon hálás vagyok a MASZ-nak, hogy lehetővé tette a részvételemet, óriási élmény volt. Rengeteg információt, tudást kaptunk, amit hasznosítani lehet, illetve beépíteni az edzésprogramokba is, de a szervezők várják is erről a visszajelzést. Közben új barátokat szereztem, akikkel tartjuk a kapcsolatot, s talán még találkozunk is. És fantasztikus volt esténként élőben, a stadionban követni az Eb-t, ilyen közelről látni a sztáratlétákat idézte fel az emlékezetes napokat Blanka, aki azt is elárulta, hogy azóta, amióta gyerekekkel is foglalkozik, változtatott elképzelésén a továbbtanulást illetően. Már nem orvosként, hanem gyerek-, illetve sportpszichológusként képzeli el a jövőjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!