Sport

2014.10.15. 16:15

Több mint 70 fiatal futballista

Kőszeg - 2009-ben alakult meg az Utánpótlás Futball Klub Kőszeg, jelenleg 74 ifjú futballista pallérozódik az egyesületben.

Török Tibor

A kőszegi futball körüli vitákról és áldatlan állapotokról lapunk is többször beszámolt. A bizonytalan helyzetet elégelte meg 24 szülő és öt évvel ezelőtt külön sportszervezetet alapítottak. Az induláskor még csak húsz gyerek futballozott a klubban, most öt korosztályban U7, U9, U11, U13, U15 74 kőszegi focista játszik a különböző bajnokságokban.

- Általános iskolásokkal foglalkozunk - mondta el Kondics Sándor, a klub elnöke , a tőlünk kikerülő gyerekek általában a Kőszegi SE serdülő és ifjúsági csapatában folytatják a pályafutásukat. Hat edző vezeti a gyakorlásokat, Dan Árpád, Szűcs Richárd, Janzsó László, Nagy József, Sárdy Roland és a kapusedző Marton Péter. A klub vezetésének még Molnár Krisztina a tagja főtitkárként, rajta kívül egy könyvelő segíti a munkánkat.

A szervezet kizárólag tagdíjakból és TAO-pályázatokból tartja fenn magát, az utóbbi esetében hátrányosan érintette az idén bevezetett felső limit (2 millió forint), mivel volt olyan kőszegi cég, amelyik ennél nagyobb összeget ajánlott fel támogatásként. A befolyó összeget felszerelésre, utazásokra, regionális tornákra, különböző programokra fordítják: tavaly a németországi testvérvárosban, idén pedig Dunaszerdahelyen jártak a gyerekek és kísérőik.

A csapatok sikeresen szerepeltek a megyei bajnokságban. Dan Árpád és Lévai Árpád edzőpáros irányításával két első hely is összejött: az U13-as korosztály a 2012/2013-as bajnoki évben szerzett aranyérmet. Az U15-ös csapat pedig a 2013/2014-es idényben a megyei I. osztály Északi csoportját nyerte meg 305-30-as gólkülönbséggel, a 300 feletti találatot 22 meccsen termelték a kőszegi legények. Ők adták a góllövőlista első három helyezettjét, Dan Gergő 78, Horváth Martin 72, Fricz Barnabás 56 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába.

Ezek után nem csoda, hogy kapósak a klubból kikerülő gyerekek. Czuczi Pétert az Illés Akadémia vitte el, Dan Dávid, Dan Gergő a ZTE, Horváth Martin az SVSE játékosa.

- Az alapelvünk, hogy nem küldünk el senkit - foglalta össze a klub filozófiáját Kondics Sándor - , azt szeretnénk, ha minél több gyerek futballozna. Sajnos az ausztriai és az akadémiás csapatokkal nehezen tudunk versenyezni, különösen az előbbiek elszívó hatása nagyon erős. De ez nem csak ránk igaz, hanem az egész kőszegi és a Vas megyei futballra is. Mindenesetre mi folytatjuk a munkánkat: igyekszünk megnyerni a labdarúgásnak a fiatalokat és megadjuk nekik a szükséges szakmai képzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!