Sport

2014.12.05. 10:26

Kiss Norbi és Hertz úr nyerte a FIA Prize-Giving Challenge-et! (videó)

A szombathelyi az összes bajnokot maga mögé utasította!

Vámosi Péter

A FIA kamionversenyzős bajnoka és ideiglenes csapattársa az osztrák autósport szövetségtől  Dr. Harald Hertz nyerte az összetett versenyt, míg Esteban Ocon a bajnokok gokartversenyét nyerte meg.

Így nyilatkozott a győztes szombathelyi: "Ez fantasztikus! Őszintén szólva nagyon meglepődtem. Általában nem vagyok ennyire jó gokartokkal, de a többi versenyszámban nagyon jól teljesítettünk, így most nagyon boldog vagyok."

A négy izzasztó feladatban az osztrák-magyar duó teljesített legjobban, pedig a rallycross túraautó világbajnok Daniel Ludh és Paolo Lonjomi igazán odatették magukat.

A gokart sprint döntőben végül az Euro Forma-3-as bajnok Esteban Ocon nyert, aki már ugye tesztelt a Lotus Forma-1-es csapatánál is, mögötte az Forma-1-ben idén háromszor is nyert Daniel Ricciardo érkezett, harmadikként pedig Jose Maria Lopez túraautó világbajnokot intette le a kockás zászló.

A FIA csillogó gálájának előestéjén ez a különös verseny összébb hozta a FIA bajnokságok bajnokait, illetve a FIA elöljáróit, vezetőit, képviselőit, akik az aktuális közgyűlésüket itt tartják Katar fővárosában, Dohában.

Az akció-dús versenyen négy versenyszám volt, ahol kétszer is a FIA idősebb tisztviselőinek is szerep jutott. Az egyik az volt, amikor egy átalakított gokartban a csapat egyik fele kormányzott, a másik pedig a pedálokat kezelte. Egyetlen gyors köre volt csak mindenkinek, így elég nagy nyomás nehezedett a párosokra, ezt a versenyt Felix Rosenqvist az idei makaói Forma-3-as győztes nyerte Sébastien Bernard, a FIA jogi osztályának vezetőjével.

A második feladat során a csapatoknak a motorsportokban való jártasságukat kellett bizonyítania a csapatoknak, mely kvízkérdéseket Allan McNish, a 24 óras le mansi futam győztese tett fel nekik. Ezen forduló után Lundh és Lonjomi örülhetett, hiszen az ismereteiknek köszönhetően átvették a vezetést az összetettben.

A harmadik feladat az volt, hogy büntetőt kellett rúgni olyan módon, hogy egy gokarttal kellett a labdát egy kapuba lőni, azonban a hátuljával kellett ráfordulva keresztbe csúszni. Itt már az egykori Haladás játékosként kezdett Kiss Norbi dominált, aki mind az öt kísérletéből ötször a kapuba talált. Úgyhogy mi nem temetnénk még a magyar focit...

A versenyből így már csak a gokart sprint futamok maradtak hátra, és három időmérő edzés volt. A leglassabb 12 csoportjában Bernard nyert kényelmesen, de a második futam már sokkal izgalmasabb volt, ott a rallycross világbajnok Petter Solberg nagy csatában volt Jan Kopeckyvel a FIA Asia-Pacific rally bajnokával.

Végül jött a 12 leggyorsabbnak bizonyult versenye. A poleban Ocon volt, de a fiatal franciának nem sikerült jól a rajtrja, így a rallycross bajnok Reinis Nittiss és Ricciardo is megelőzte. A három világklasszis szorosan egymás mögött haladt, és a nagy kakaskodásban Ricciardo és Nittiss egyszer kicsit szélesre vették az egyik kanyart Ocon beosont melléjük és első helyen fordult. Sikerült is kis előnyt kiautóznia Ricciardoval szemben aki végül második lett, miközben Lopez lopta el a harmadik helyet, miután megelőzte Nittisst.Ötödik Rosenqvist lett míg a kilencszeres Le Mans győztes Tom Kristensen lett a hatodik.

Azonban az összetett végső győzelmet Kiss és Hertz hozta el, Lundhék és Kristensenék előtt.

Daniel Ricciardo így értékelte az eseményt: "Roppant mód élveztem a versenyt, ez egy klassz esemény volt. Őszintén szólva mondjuk mindig szoktam annak örülni ha gokartozhatok, úgyhogy köszönettel tartozom a FIA szervezőinek, amiért egy ilyen kiváló estét hoztak össze nekünk!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!