Sport

2015.04.03. 15:44

Dévai Boglárka utazhat az Eb-re

Százhalombatta - Dévai Boglárka a magyar válogatott tagjaként részt vehet a felnőtt tornászok Európa-bajnokságán. A hazai szuper csapatbajnokság első fordulóját harmadikként zárta a Delfin SI SE.

Unger Tamás

Két napig Százhalombattán vendégeskedtek a legjobb magyar női tornászok. Illetve, csütörtökön még horvát, szerb, luxemburgi, holland és norvég indulók tették nemzetközivé a 21. alkalommal megrendezett Matolay Elek emlékversenyt. Amelyen a Szombathelyi Sportiskolából két felnőtt és egy ifjúsági versenyző indult. A felnőttek összetett versenyét a KSI-s Divéky Luca (52,90) nyerte, Vizer Erzsébet és Rácz Gábor két tanítványának összpontszáma között csupán egy tized volt a különbség. Dévai Boglárka 49,60 ponttal a negyedik, Csillag Tünde 49,50-dal az ötödik helyet szerezte meg. Az ifjúságiaknál a harmadik Delfin SI SE versenyző, Székely Dóra 48,90-dal bronzérmes lett.

Az első versenynap után hirdette ki Draskóczy Imre szövetségi kapitány az április 13-án rajtoló franciaországi egyéni Európa-bajnokságon induló magyar csapatot. A szerenként elért eredmények helyezési pontjai alapján a békéscsabai Makra Noémi lett automatikusan tagja a válogatottnak, a további három főt a kapitány jelölte ki. Mint elmondta, a nagyon fontos, októberi, glasgow-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságot szem előtt tartva a csapat-építés a legfőbb feladat, ezért a fiatalok kapnak lehetőséget: a felnőttek között tavaly bemutatkozó Horváth Enikő (Dunaferr) és két elsőéves felnőtt versenyző, Honti Kitti (KSI) és a szombathelyi Dévai Boglárka.

Dévai Boglárka élete első felnőtt Európa-bajnokságára készülhet
Fotó: Unger Tamás

Péntekre már csak az emlékverseny szerenkénti döntői maradtak, amelyeken négy érmet is sikerült begyűjteni. Talajon akárcsak egy hete a szerbajnokságon az edzéseket három hónapos pihenő után nemrégiben újrakezdő Csillag Tünde nyerte meg az aranyérmet, a dobogó második fokára pedig Dévai Boglárka állhatott fel. Utóbbi még ugráson és felemás korláton is szerzett egy-egy ezüstöt.

Bogi a döntőben mutatta be versenyen először 5,2-es erősségű új ugrását (Jurcsenko zsugor duplacsavar) - ilyet még magyar női versenyző nem ugrott. Nagyon jól sikerült. Csak azért lett második, mert biztosítéknak még kapott a leérkezéshez edzőitől egy puha szőnyeget, és ezért pontlevonás jár. A lényeg, hogy megnövekedett önbizalommal utazhat hétfőn Montpellier-be, az Eb-re.

A Matolay emlékverseny keretében bonyolították le az országos szuper csapatbajnokság első fordulóját (az ötfős csapatokban elegendő volt egy felnőtt versenyzőt indítani). A Delfin SI SE Csillag Tünde, Dévai Boglárka, Németh Boglárka, Székely Dóra, Tömböl Boglárka összetételű együttese a KSI (204,50) és a Békéscsaba (200,50) mögött 191,70 ponttal a harmadik helyet szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!