Sport

2015.06.17. 19:15

7. Németh Pál emléknap Szombathelyen

Szombathely – Szerdán a 7. Németh Pál emléknap keretében felavatták a mesteredzőről elnevezett dobóakadémia új munkacsarnokát.

Horváth Erika

Bár 2009 januárjában el kellett búcsúznunk tőle, Németh Pál mesteredző most is velünk van – nemcsak a róla elnevezett dobóakadémia, utca, vándor- és edzői díj miatt. Ahogy dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is fogalmazott az Arena Savariabeli koszorúzáson: fentről figyel minket. És ami szerdán történt, biztosan nagyon tetszik neki. Világszínvonalúvá vált a Sugár úti Atlétikai Centrum dobóközpontja. Kibővítették a már meglévő edzőtermet, két dobókört felújítottak és még hármat építettek – valamennyi fedett, fűthető. A pályára automata öntözőrendszert telepítettek, van villanyvilágítás, napelemek az épületen a költségkímélő energiahasznosítás miatt, az utakat akadálymentesítették, térköveztek. (Már csak a leendő új öltözők, vizes blokkok kialakítása maradt jövőre.)

Ünnepélyesen átvágják a szalagot az új, kibővített munkacsarnok előtt. Balról: Németh Zsolt, Horváth Vilmos, Koczka Tibor, dr. Puskás Tivadar, Pars Krisztián, Gyulai Miklós. Fotó: Cseh Gábor

Az avatóbeszédében Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke történelmi napnak nevezte a szerdait. „A Németh Pál Dobóakadémia messzemenően megérdemeli ezt a lehetőséget" – mondta. Sőt azt is elárulta, hogy 2016-ra várható a fejlesztés második üteme, amikor a futópálya felújítását, az atlétikai centrum „stadionosítását", lelátó kialakítását célozzák meg. A hosszabbtávú célok között pedig még ott lebeg egy futófolyosó is, amellyel aztán tényleg a nyugati országrész minden igényt kielégítő atlétikai létesítménye lenne.

Varga Donát számára egy sikeres nap volt: egyéni csúcsot ért el, megnyerte az EYOF-válogatót és a páros dobóversenyt is. Fotó: Cseh Gábor

Ha Németh Pál emléknap, akkor nem maradhat el a verseny sem. Délelőtt elsősorban fiatalok számára egyéni versenyt rendeztek. De diszkoszvetésben például indult Kővágó Zoltán (Szolnok) is, aki 67,39 méterrel teljesítette a riói olimpia indulási szintjét (66 m), eredménye a világ idei harmadik legjobbja.

A legfiatalabbaknál eldőlt, hogy kalapácsvetésben Varga Donát (Dobó SE) és Budavári Dávid (Haladás), valamint Csébi Fruzsina (Pápa) és Németh Zsanett (Dobó SE) közül a két Dobó SE-s maradt versenyben az EYOF-on való indulásért.

A páros dobóversenyt a Németh Pál életművét továbbvivő edző fiai, Németh Zsolt és Németh László találták ki. A vegyes párosokat úgy alakítják ki, hogy nagyjából hasonló erősségűek legyenek, mindenki a korosztályának megfelelő szerrel dobhat. Az idei versenyen az egyéni csúcsot elérő Varga Donát (4 kg, 73,61) és Banga Beatrix (4 kg, 60,39) érdemelte ki az első helyezést, a második Cser Márton (7,26 kg, 65,28) lett a szlovák Nikola Lomnickával (4 kg, 66,23), a harmadik pedig Horváth Bálint (7,26 kg, 63,51) és Gyurátz Réka (4 kg, 68,36) duó. Az emléknap végén Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke a szombathelyi dobóatlétika második szakaszáról, az 1975-től 1993-ig tartó időszakról tartott előadást. Jövőre, a Dobó SE megalakulásának 20 éves évfordulóján innen folytatja.

Németh Pál halála után a Vas Megyei Atlétikai Szövetség és a Lengyák fivérek alapították a Németh Pál díjat, amelyet évről évre a legeredményesebb Vas megyei utánpótláskorú atléta kap meg. A megyei atlétikai szövetség és annak évzáró-évnyitója sem létezik már, így a Lengyák testvérek az emléknapot használták fel a díjátadásra. A 2014-es évben elért eredményéért – junior vb-ezüstérméért – sorozatban harmadszor Gyurátz Réka kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!