Sport

2015.07.20. 16:12

Edzői életműdíj: Mesteredzői voks Antalovits Ferencnek

Szombathely - Vasárnap a Testnevelési Egyetem diplomaosztó ünnepségén vehette át Antalovits Ferenc a Magyar Edzők Társasága Mesteredzői Kollégiumának életműdíját.

Horváth Erika

Egy adott év mesteredzői, illetve edzői életműdíjra – a sportági országok szakszövetségek jóváhagyásával – beadott pályázatokat a Magyar Edzők Társaságának Mesteredzői Kollégiuma bírálja el. A tíztagú, csupa mesteredzőkből álló kollégiumban dr. Kemény Dénes (vízilabda) elnököl, a további tagok: Pécsi Gábor (öttusa), Kovács Tamás (vívás), Mocsai Lajos (kézilabda), dr. Hegedüs Csaba (birkózás), Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu), Csank János (labdarúgás), Kiss László (úszás), Mészáros Lajos (kosárlabda), Zrinyi Miklós (kick-box). Az illusztris társaság idén négy új mesteredzőt és három életműdíjast jutalmazott.

Antalovits Ferenc az edzői életműdíjjal és az oklevéllel. Fotó: Szendi Péter

Utóbbiak közé tartozik Antalovits Ferenc, a Haladás VSE súlyemelő-szakosztályának vezetőedzője is. A 62 esztendős szakember maximálisan megfelel annak a feltételnek, hogy több évtizedes kiemelkedő, eredményes edzői, utánpótlás-nevelői tevékenységet tudjon magának, illetve sportágában iskola, illetve szakmai műhely teremtése fűződjön a nevéhez.

Antalovits Ferenc versenyzőként világ- és Európa-bajnoki bronzérmes volt. A Haladásban 1986 óta edzősködik főfoglalkozásban. Saját nevelésű tanítványai közül a legeredményesebb, Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmet, illetve további 27 vb- és Eb-érmet, köztük nyolc aranyat szerzett. További világversenyeken érmes felnőtt versenyzői: Dankó Ilona, Krutzler Eszter, Ajkay Anikó, Koós Veronika. Az utánpótlás vb-ken, Eb-ken hat tanítványa szerepelt. A HVSE súlyemelő-szakosztálya jelenleg is Magyarország egyik súlyemelő fellegvárának számít.

– Felemelő érzés, hogy ilyen nagy egyéniségek voksoltak rám. Úgy érzem, életpályám során versenyzőként és edzőként is a legmagasabb szintre jutottam. Számos országos kitüntetést kaptam már, Vas megye és Szombathely városa már korábban – nem is egyszer – elismerte az életművemet is. Nagy öröm számomra, hogy most ezt országos szinten is megtették – mondta Antalovits Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!