Sport

2015.07.09. 10:58

Élsport és tanulás - Wittmann Kristóf az Eb-ről és a jövőről

Szombathely – Ez az év sem telik el anélkül, hogy a Haladás VSE birkózószakosztálya ne adjon versenyzőt korosztályos válogatottba is. Most Wittmann Kristóf jelenti a folyamatosságot.

Horváth Erika

A Haladás VSE Veréb István vezette szabadfogásra szakosodott szakosztálya 1998-ban kapcsolódott be a birkózás nemzetközi vérkeringésébe, azóta folyamatosan tud versenyző(ke)t delegálni a korosztályos, jó ideje pedig a felnőtt világversenyekre is. (Akkor a még kadet korú Hatos Gáborral és Wöller Gergővel kezdődött a sor.) Most Wittmann Kristóf hallat egyre többet magáról, aki ugyan célba – dobogóra – még nem ért, de vitathatatlanul lépdel előre.

Kristóf 18 esztendős, és nemrégiben már a harmadik világversenyén indulhatott. Már két éve – akkor még 120 kilóban – ott volt a junior Eb-n, idén az U23-asok kontinensviadalán is indították, legutóbb pedig a junior Eb-n szerepelt 96 kg-ban. Utóbbin, Isztambulban a szabadfogású csapat nem tudott érmet szerezni; két nyolcadik hely volt a legjobb magyar eredmény, de az egyik a szombathelyi birkózó nevéhez fűződik.

Veréb István tanítványa szerencsés kézzel az 1-es sorszámot húzta a 20-as mezőnyben, így selejtezőt nem kellett vívnia, a nyolcaddöntőben kezdhetett. Az osztrák Ali Barakat ellen alig egy percet töltött a szőnyegen – két vállra fektette ellenfelét. A negyeddöntőben azzal az azeri Turhan Gurbanovval találkozott, akit a bakui Európai Játékok tesztversenyén legyőzött. Most viszont nem sikerült úgy lefárasztania ellenfelét, mint akkor, akciódús mérkőzésen 9-5-re kikapott. Egyetlen pontocskán múlott, hogy aztán az azeri lemaradt a döntőről, ezzel pedig Kristóf is a vigaszágról. Így be kellett érnie a nyolcadik hellyel. Ennek ellenére nem rossz éve a 2015-ös Wittmann Kristófnak.

Wittmann Kristóf nap mint nap rengeteg dolgozik azért, hogy elérhesse céljait a birkózásban (Fotó: Szendi Péter)

– Megnyertem a junior és az U23-as országos bajnokságot és válogatót is, így két Eb-n is részt vehettem. Az U23-as siker kicsit engem is meglepett. Sejtettem, hogy az Eb nehéz lesz, de legalább megtapasztaltam, milyen az élmezőny. Az ezüstig jutó azerival kezdtem, majd a vigaszágon a később bronzot szerző orosszal birkóztam. Az érettségi miatt nem volt könnyű a felkészülés a junior Eb-re. A kelleténél kevesebbet tudtam edzeni, volt, hogy vizsgáról utaztam külföldi versenyre. Most már az érettségin is túlvagyok, minden tárgyból ötöst kaptam. Minimális pihenés után ettől a héttől már újból gőzerővel készülök. Lesz még idén egy junior világbajnokság is – messze, Brazíliában. Még nem tudni, kiket visznek.

A vb-csapatba kerülés tehát a rövidtávú cél. És a hosszabb?

– Hat éves korom óta birkózóm, heti öt-nyolc edzésem van. Nagyon sok munka van abban, hogy eddig elértem, de még többre van szükség, hogy tovább tudjak fejlődni. Még jövőre is junior korú leszek; szeretnék világversenyen éremért küzdeni, tehát az 1–5. helyen végezni. Úgy gondolom, hogy ez reális cél. A birkózással hosszú távra tervezek. A kezdetektől Veréb István az edzőm; továbbra is Szombathelyen akarok maradni, de a továbbtanulásról sem szeretnék lemondani– a duális mérnökképzésre jelentkeztem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!