Sport

2015.09.21. 11:38

Kiss Norbert közel van a címvédéshez - Ismét remekelt a vasi pilóta és a kamion

Zolder - Az elmúlt hétvégén Belgiumban folytatta a versenyzést a FIA kamionos Európa-bajnokság mezőnye. Kiss Norbert ismét remekelt, nagyon közel került a címvédéshez.

Tóth Gábor

Zolderben szeszélyes időjárás fogadta a mezőnyt, főleg szombaton okozott nehézséget az eső. Az időmérő még száraz körülmények között zajlott le, az Oxxo Racing Axxyss Motorsport szombathelyi pilótája, Kiss Norbert meg is szerezte pole pozíciót, majd egy jó rajtot követően az első futamon sima rajt-cél győzelmet aratott. A második futamot már vizes pályán rendezték, s mivel Norbi magasan vezeti a bajnokságot, próbált nem kockáztatni, de így is – a nyolcadik helyről rajtolva – harmadikként intette le a kockás zászló. Vasárnap napsütésre virradt a mezőny, nyoma sem volt az esőnek, a vizes aszfaltnak. Kiss Norbert ott folytatta, ahol előző nap abbahagyta, megnyerte az időmérőt, aztán remekül jött el a rajtnál, és fölényes győzelmet aratott. Mögötte azért akadt említésre méltó esemény, ugyanis a nagy rivális cseh Lacko kamionja megadta magát, a második helyről volt kénytelen kiállni. A vasárnapi második futamon ismét a biztonságos autózás volt a cél a regnáló Európa-bajnok számára, de nagyot versenyzett, egyre jött előre a nyolcadik pozícióból, végül felkapaszkodott a dobogó második fokára. Lacko ebben a futamban is kiesett, pedig az utolsó helyről rajtolva már az ötödiken járt, amikor jött az újabb technikai hiba.

Belgium, Zolder. Rajt, a mezőny élen Kiss Norbert kamionja. Fotó: Oxxo Racing Axxyss Motorsport

A szombathelyi pilóta ezen a hétvégén is fantasztikusan versenyzett, két pole pozíció és két győzelem mellett egy harmadik és egy második helyet is begyűjtött. Előnye akkora a tabellán (149 pont), hogy akár a következő versenyhétvégén, október elején Jaramában már a szombati első futam után megvédheti címét. Az pedig csak hab a tortán, hogy Kiss Nobert Zolderben megdöntött egy korszakos rekordot: 17 győzelemre javította az egy szezonban megszerzett futamgyőzelmek számát (az eddigi 16 győzelmet számláló rekord a spanyol Antonio Albacete nevéhez fűződött).

– Ismét nagyon jó hétvégét zártunk – fogalmazott elégedetten Kiss Norbert. – Az autó gyors, megbízható volt, a csapat remekül dolgozott. Kulcsfontosságú volt, hogy mindkét időmérőt megnyertük, így az első futamokon az élről rajtolhattunk. Ráadásul úgy alakult a verseny, hogy a riválisaink sok pontot buktak. Nagyon közel vagyunk a címvédéshez, de még nem ünneplünk, alaposan felkészülünk a spanyolországi hétvégére. Szeretnénk megnyerni a csapatversenyt is, tehát van még feladatunk bőven.

Az Európa-bajnokág állása, pilóták: 1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 508 pont, 2. Jochen Hahn (német, MAN) 359, 3. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 356. Csapatok: 1. Buggyra Racing 1969 698 pont, 2. Oxxo Racing Axxyss Motorsport 651, 3. Team Reinert Adventure 547.

A következő, 9. (utolsó előtti) verseny: október 3-4., Jarama, Spanyolország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!