Sport

2015.11.18. 14:44

Nemzetközi porondon vitézkedtek a szombathelyi vívók

Szombathely – Az elmúlt hétvégén három rangos nemzetközi versenyen bizonyítottak a Szombathelyi Vívóakadémia versenyzői. Szabó Viktória magyar csapatezüst részese volt.

Horváth Erika

A párbajtőrözők észtországi, tallini felnőtt világkupáján Bakos Bálint is képviselhette a magyar színeket. Patócs Zsolt 18 esztendős, másodéves junior tanítványa remek rajtot vett, csoportjában öt győzelemmel és egy vereséggel zárt, így a 280 főt számláló mezőnyben a 160-ba kerülésért nem kellett vívnia. A 96 közé jutásért viszont igen, az üzbég Kudajevvel szemben 15-11-re alulmaradt, így búcsúzott. Bálint a 104. helyen fejezte be első felnőtt világkupaversenyét – nem rossz bemutatkozás.

Szabó Viktória nagyszerűen megállta a helyét válogatottként Fotó: Cseh Gábor

Női kadet párbajtőr európai körversenyt rendeztek a németországi Heidenheimben. A 235 indulót számláló mezőnyben ott volt Szabó Viktória is. Viki a csoportmérkőzéseken szintén öt győzelmet és egy vereséget jegyzett, így a 128 közé jutásért rendezett fordulót kihagyhatta. Aztán nagyon szépen menetelt tovább: fölényesen, 15-6-ra győzte le a német Grollmischt. majd 15-7-re a romániai Schliert. Még a 16 közé is bejutott, miután az orosz Szkoliseván 15-12-re felülkerekedett. A nyolcaddöntő volt számára a végállomás, 15-12-re kapott ki az orosz Murtazajevától. Végeredményben a 14. helyet szerezte meg, ezzel a 16 magyar közül a negyedik legeredményesebb volt. A csapatversenyek során még több sikerélménye lehetett Patócs Zsolt 16 esztendős tanítványának. A szövetség vezetői két magyar csapatot is neveztek, Viki a másodikban kapott helyet. Míg az első gárda csak 13. helyezett lett, a második Németország II. (45-36), Németország I. (45-33) és Oroszország II. (43-38) csapatának legyőzésével a döntőbe ért. Az aranyat már nem sikerült megszerezni, az oroszok I. számú csapatától 45-41-re kaptak ki, de az ezüst is óriási bravúr.

Vitézkezdtek a vívóakadémia veteránjai is a hétvégén – egy nemzetközi versenyen a romániai Szatmárnémetiben. A románokat, bolgárokat, szlovákokat és magyarokat felvonultató, mintegy 70 fős mezőnyökben három érmet is szereztek. A +50-es férfi tőrözők kategóriájában Péntek Tamás bizonyult a legjobbnak, a döntőben 4-9-ről fordított és 10-9-re nyert honfitársa, Mészáros Tamás ellen. Babós Csaba szoros asszóban esett ki a négy közé jutásért, a hatodik helyen zárt. A +40-es korosztályban Málics Róbert két fegyvernemben is rajthoz állt. Tőrben a helyi Bálint Tamással döntőt vívhatott, hosszabbításban (7-6) nyerte meg az arany-érmet. Párbajtőrben pedig csak az elődöntőt vesztette el, így ott bronzérmes lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!