Sport

2015.11.11. 17:29

Ruck Róbert és Rapport Richárd a sakkcsapat Eb-n

Szombathely – Pénteken indulnak el a sakkórák az idei sakkcsapat Európa-bajnokságon. A Haladás VSE-ből ketten is tagjai a magyar küldöttségnek: Ruck Róbert a női válogatott kapitánya, Rapport Richárd pedig a férficsapat második táblása.

Horváth Erika

A 20. csapat Európa-bajnokságon 36 férfi és 30 női válogatott vesz részt az izlandi Reykjavíkban, A magyar férfiakat – akik hetedik helyen állnak a rajtlistán 2685 Élő-pontátlaggal, a versenyzéstől visszavonult kétszeres olimpiai ezüstérmes, a nőkkel kétszeres olimpiai bajnok Polgár Judit vezeti, aki a november 12–22. között rendezendő kontinensviadalon debütál kapitányként. A keddi elutazás előtti sajtótájékoztatón az ötfős csapatának táblasorrendjét is kihirdette, eszerint Lékó Pétert játszik az éltáblán, mögötte Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Balogh Csaba következik. Polgár Judit egy érmes helyezéssel már nagyon elégedett lenne. Jelen volt a sajtótájékoztatón a Haladás VSE 19 esztendős nagymestere, Rapport Richárd is, aki egy nagyon mély hullámvölgyből lábalt ki. A 2014-es októberi világranglistán volt a legmagasabb pozícióban, a 28. helyen 2720 Élő-ponttal. Utána viszont lejtmenet következett, és idén szeptemberre még ki is csúszott a top 100-ból (2649). Azóta viszont szárnyal, októberre a 77. helyre kapaszkodott vissza, most pedig máltai tornagyőzelmével és a montenegrói csapatbajnokságon elért sikereivel már a 46. helyen áll 2693 Élővel. Az elmúlt hétvégén megnyerte mindkét meccsét az osztrák csb-n, és ha az Eb is jól sikerül, újra a 2700 feletti értékszámú sakkozók közé tartozhat. Ricsi szűkszavúan annyit mondott, hogy magánéleti problémái rendeződtek, s ennek hatására az utóbbi időszakban ismét felfelé indult el a világranglistán. Úgy érzi, hogy most élete legjobb formájában van.

A magyar férfi sakkválogatott. Elöl balról: Lékó Péter, Polgár Judit szövetségi kapitány, Rapport Richárd. Állnak: Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Balogh Csaba 
Fotó: Magyar Sakkszövetség

A nők – Vajda Szidónia, Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Papp Petra és Gara Tícia összetételű – csapatát a Haladás VSE olimpiai ezüstérmes (2002) nagymestere, Ruck Róbert vezeti.

– Az elmúlt évek során többször felmerült a nevem, idén augusztus 1-jével neveztek ki női kapitánynak. A szövetség alapszabálya szerint a megbízatás mindig a következő világverseny végéig szól, tehát esetemben a reyjkjavíki Eb-vel le is jár – nyilatkozta a Vas Népének a 37 esztendős szombathelyi szakember. – Négy hónapnyi sűrű program van mögöttünk, két edzőtábor, ezenkívül a lányok indultak a nyílt bajnokságon és mindannyiuknak volt más versenye is. Jól sikerült a felkészülés, a sok munka hosszú távon biztosan kamatozni fog. Most nélkülöznünk kell a 2013-ben egyéni Európa-bajnok Hoang Thanh Trangot, aki anyai örömök előtt áll, decemberre várja a gyermekét. Nélküle a 30 együttes rangsorában a kilencedik helyen állunk (2349 Élő/átlag). Az első három csapat, Grúzia, Oroszország és Ukrajna egyértelműen sokkal jobb nálunk, a többi válogatott viszont nem verhetetlen. Optimista vagyok, elégedett akkor lennék, ha sikerülne az első hatban végeznünk.

Ruck Róbert a női válogatott kapitányaként lesz ott az Eb-n 
Fotó: Unger Tamás

Pénteken magyar idő szerint 16 órakor kezdődik az első forduló. A sakkozóknak 90-90 perc gondolkodási idejük van az első 40 lépésre, majd 30-30 percet kapnak a parti befejezéséig, míg az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc bónuszidőt is. A 40. lépésig tilos döntetlent ajánlani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!