Sport

2016.01.05. 14:15

Maratoni, színvonalas döntővel ért véget a 2015-ös országos snapszerbajnokság

Körkép - A kőszegi Táncsics Péter győzelmével ért véget a 2015-ös országos egyéni snapszerbajnokság - maratoni, négy napos csatában dőlt el a végső helyezések sorsa.

Tóth Gábor

Körmenden kezdődött, Kőszegen folytatódott, Röjtökmuzsajon zárult a negyedik alkalommal kiírt országos snapszerbajnokság döntője.

December 27-én a körmendi Korona Étteremben ült asztalhoz 50 snapszeros, hogy megküzdjön a másnapi döntőre még kiadó négy helyért - 12 fő az országos selejtezősorozatból egyenes ágon kvalifikálta magát a fináléra. Az ország minden pontjáról érkeztek versenyzők, egyenes kieséses rendszerben dőlt el a továbbjutás: Tahin Péter (Körmend), Ernstl Talas (Bécs), Lendvay Albert (Eger) és Bokor László (Kőszeg) örülhetett.

A döntőt 16 versenyző részvételével rendezte meg a Magyar Snapszer Szövetség. A szervezők négy csoportba sorsolták a kártyásokat, négy kalapból, területi elv alapján, így egy település versenyzői nem kerülhettek egy csoportba. Két-két versenyző jutott tovább csoportonként. Egy mérkőzés 66 nyert pontig tartott, ez akár 80-90 leosztást is jelenthetett és nagyjából három óra játékidőt. Nagyon kiegyensúlyozott volt a mezőny, régi ismerősök és újoncok is versenyeztek, több csoportban is körbeveréseket láthattunk. Az A csoportban kiemelkedett a csákánydoroszlói Sütő Ferenc, aki mindhárom meccsét magabiztosan hozta. Nagy szerencsével és Sütő sportszerűségének köszönhetően jutott csak tovább a tavalyi győztes Táncsics Péter (aki például kikapott a mezőny egyetlen hölgy versenyzőjétől, a szombathelyi Soronics Gábornétól). A B csoportban, izgalmas csaták, körbeverések után Németh Sándor (Körmend) és Lendvay Albert jutott tovább. A C jelű kvartett Kozmor Imre korábbi bajnok továbbjutását vetítette előre, ám a lukácsházi Bellovits Márk és a röjtökmuzsaji Szabó Gábor állhatott fel elégedetten a csoportmérkőzések után az asztaltól. Az utolsó csoportban az utolsó pillanatig nyílt volt az állás, az idegek csatáját végül Tahin Péter és Peszlen Tamás (Sopron) bírták jobban.

Az egyenes kieséses szakaszban, már két nyert 66-os játszmára ment a verseny - a leghosszabb partiban, 270 leosztás után Sütő Ferenc múlta felül Bellovits Márkot, kilenc órányi játék után. Hasonlóan kiegyensúlyozott meccsek után Tahin Lendvayt, Táncsics Szabót verte, míg Peszlen könnyebben jutott a négy közé. Sütő Ferencnek az elődöntőben semmi sem sikerült Peszlen ellen, de Tahin sem ment sokra Táncsics ellen. Következhettek a helyosztók. Itt sem mentek egyszerűen a dolgok, a döntő félbeszakadt, mert kidőltek a kifáradt a versenybírák. Ezért egy nappal csúszott a folytatás, már Röjtökmuzsajon emelhette végül Táncsics Péter a magasba a bajnok serlegét. A harmadszor győztes kőszegi kártyás összesen 870 partit játszott a három nap alatt.

2015-ös országos snapszerbajnokság, végeredmény: 1. Táncsics Péter (Kőszeg), 2. Peszlen Tamás (Sopron), 3. Sütő Ferenc (Csákánydoroszló), 4. Tahin Péter (Körmend).

A kőszegi székhellyel bíró Magyar Snapszer Szövetség már a következő évre koncentrál, tízéves fennállását ünnepelve látványos programokra, érdekes versenyekre készülhetnek a snapszerosok. Az új szezon január 17-én kezdődik Csákánydoroszlón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!