Sport

2016.02.29. 19:16

Bende és Bakos a korosztályos vívó Eb-n

Szombathely, Újvidék - A Szombathelyi Vívóakadémia az egyetlen vidéki klub, amelyből ketten is beverekedték magukat a kedden rajtoló kadet és junior vívó Európa-bajnokság 48 fős magyar csapatába.

Horváth Erika

Két etapban rendezik meg a szerbiai utánpótlás kontinensviadalt. Keddtől péntekig a kadetok (U17) lépnek pástra mindhárom fegyvernemben, március 5-étől, szombattól 9-éig pedig az idősebbek, a juniorok (U20) következnek. A párbajtőrre szakosodott Szombathelyi Vívóakadémia két versenyzőt is delegálhat, a kadeteknél Bende Bence, a junioroknál Bakos Bálint harcolta ki a csapatba kerülést - mindkét Patócs Zsolt-tanítvány a korosztályos ranglista negyedik helyével.

A két hónap híján 17 éves Bende Bence már szombaton elutazott; kedden lesznek a kadet párbajtőrözők egyéni, csütörtökön pedig a csapatküzdelmei. Bence már nem újonc, tavaly egy Eb csapat- és egy vb egyéni bronzzal tette le névjegyét. Idén viszont a csapatba verekednie magát sem volt egyszerű.

Az újabb korosztályos világverseny előtt edzőjükkel, Patócs Zsolttal Bende Bence (balról) és Bakos Bálint. Fotó: Unger Tamás

- A válogató versenysorozat elején még nem koncentráltam eléggé, ezzel veszélybe került a válogatottságom. Az európai körverseny klagenfurti állomásán elért harmadik helyemmel sikerült feljönnöm a negyedik helyre, de ezután egyik riválisom, Koch Máté fellépett a harmadikra, én pedig lecsúsztam az ötödikre. Ezután már csak két verseny maradt, hogy megszerezzem a még utazást érő negyedik helyet Farkas Csabával szemben. Az utolsón, az ob-n múlott, hogy nekem sikerült. Nagy tanulság, hogy egész évben maximumra kell törekedni - idézte fel a nagy izgalmakat Bende Bence. - Szerencsére elértem a célom, ott lehetek az Eb-n. Az áprilisi vb-n viszont csak akkor, ha előre tudok lépni a harmadik helyre. A tavalyi Eb-n az egyéni verseny során betegség hátráltatott, a 16-ba már nem jutottam be. A csapatverseny viszont kárpótolt - az volt életem egyik legjobb vívása. Összeszokott a csapatunk, csak egy ember cserélődött benne, ezúttal is a dobogó a cél. Az egyéni versenyben is megpróbálom kihozni magamból a maximumot - hiszen ezért dolgoztunk egész évben.

A junior párbajtőrözők egyéni versenye vasárnap, a csapatviadal pedig március 8-án lesz. Bakos Bálint - akinek van már kadet Eb-ről csapatbronza, U23-as Eb-ről pedig csapatezüstje, először vehet részt junior Eb-n.

- Tavaly, elsőévesként még csak nyolcadik voltam a ranglistán. Áprilisban kezdtük meg a csatározást az idei világversenyekért. Nagyon jól kezdtem, az első két versenyen harmadik, illetve első lettem, a felnőtt válogató harmadik helyével is kedvező helyzetből várhattam a szeptemberi folytatást. Nyertem felnőtt válogatót, a világkupaversenyek közül a pozsonyi sikerült jól, ahol harmadik lettem. A felnőtt ob-n kilencedik tudtam lenni, de a junioron csak 17. Nem nagyon sikerült az utolsó két világkupaverseny sem, nagyon izgultam, de végül is meg tudtam őrizni a negyedik helyet a ranglistán. Ami azt jelenti, hogy majd a vb-re is mehetek, mert a junioroknál ott is négyfős a csapat. Újvidéken a csapatunk második kiemelt lesz, azaz erősen éremesélyes. Alapból a csere szerepét töltöm be, készen kell állni, és ha szükséges, bárki helyett be kell szállni. Hullámzó voltam az egész szezonban, ezért egyéniben a 16 közé jutásnak örülnék. Nem egyszerű verseny ez, sok nemzetből nagyon jó vívók indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!