Sport

2016.03.21. 19:16

Szenzációs sorozatot zárt a Kölcsey szellemi diákolimpiai csapata

Tata - A dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia országos döntőjében a körmendi Kölcsey gimnázium csapata sorozatban harmadszor lett aranyérmes az V-VI. korcsoportosok között, a III-IV. korcsoportban a répcelaki Móra iskola képviselői bronzérmet szereztek.

Horváth Erika

Az internetes selejtezők és a már szóbeli elődöntők után öt Vas megyei iskola együttese is bejutott a dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia nyolccsapatos országos döntőjébe. Kilenc feladatból állt a verseny, a fiataloknak előre meghatározott témakörökben kellett számot adniuk tudásukról. Mindkét korosztályt faggatták a 120 éves Magyar Olimpiai Bizottságról, illetve a 30 éves Magyar Olimpiai Akadémiáról (MOA). A középiskolásoknak az 1996-os nyári olimpia magyar helyezettjeit, a magyar evezősök és súlyemelők olimpiai szerepléseit kellett még behatóan ismerniük, az általános iskolásoknak az 1976-os montreali nyári játékok magyar vonatkozású eredményeit, érdekességeit, illetve a magyar atléták szereplését az olimpiákon.

A körmendi Kölcsey gimnázium sorozatban harmadszor diákolimpiai bajnoki címet szerzett csapata. Balról a zsűri elnöke, a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó Martinek János, Agg Richárd, Dévai Lívia, dr. Hollerné Mecséri Annamária felkészítő, Bálint Máté és dr. Jakabházyné Mező Mária , a MOA főtitkára. Fotó: dr. Holler Péter

Az V-VI. korcsoportosoknál nem született meglepetés, az abszolút favorit, címvédő Körmendi Kölcsey Gimnázium csapata - Dévai Lívia, Agg Richárd, Bálint Máté, felkészítő: dr. Hollerné Mecséri Annamária - végig vezetve, a maximális 204 pontot megszerezve végzett az élen a váci Boronkay (194) és a monori József Attila Gimnázium (193) előtt. A körmendi trió szenzációs győzelmi sorozattal búcsúzott a szellemi diák-olimpia versenysorozatától - hiszen májusban mindhárman érettségiznek. Négy évvel ezelőtt bronzérmesek lettek, aztán sorozatban háromszor bajnokok, sőt idén megnyerték az első alkalommal meghirdetett angol nyelvű olimpiai kvízt is. Mostani győzelmükért egyhetes táborozást nyertek a Testnevelési Egyetemen.

A Nagy Lajos Gimnázium ötödik helyezett csapata. Balról: Martinek János, a zsűri elnöke,  Horváth Martin, Péter Ábrahám, Tóth Márton Mihály, Ésik Levente, Németh Attila felkészítő és dr. Jakabházyné Mező Mária, a MOA főtitkára. Fotó: Magyar Diáksport Szövetség

A Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium gárdája - Péter Ábrahám, Ésik Levente, Horváth Martin, Tóth Márton, felkészítő: Németh Attila - 182 ponttal ötödik lett. Ez várakozáson felüli eredmény, hiszen a tanév elejihez képest különböző okok miatt három helyen is változott a csapat összetétele. Először szerepelhetett az országos döntőben a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola; az Unger Helga, Tompa Ráhel, Zsiray Barbara, Horváth Katrin - felkészítőjük Hegyiné Szávai Beatrix - összetételű kvartett 150 pontot szerezve nyolcadikként zárt.

A III-IV. korcsoportban a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola gárdája alaposan felülmúlta tavalyi hetedik helyezését, 184 ponttal bronzérmet szerzett Horváth Richárd Ádám, Kiss Sára, Rudi Máté, Szabó Katalin összetételben - felkészítőjük Szabó Róbert. Csupán egy ponttal maradtak el az ezüstérmes helytől - az öcsényiek nyertek 190 ponttal, a dombóváriak 185-tel végeztek másodikként. A Pankaszi Általános Iskola csapata - Berkes Alex, Paál Levente, Ráncsik Réka, Tóth Bálint, felkészítő Sebők Csaba - először ért a legjobb nyolc közé, de bizonyára nem utoljára, hiszen még jövőre is ugyanezzel a csapattal indulhatnak. Most 161 pontot gyűjtve egy hatodik helyezéssel öregbítették iskolájuk hírnevét.

A III-IV. korcsoportban bronzérmes répcelakiak. Balról: Szabó Katalin, Kiss Sára, Rudi Máté, Horváth Richárd Ádám, hátul felkészítőjük, Szabó Róbert. Fotó: Móra Ferenc Általános Iskola

A pankasziak hatodik helyen zártak.  Balról:  Berkes Alex, Paál Levente, Ráncsik Réka és Tóth Bálint. Hátul felkészítő tanáruk, Sebők Csaba. Fotó: Pankaszi Általános Iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!